Gradovi

Ugrađuju vodomjere za daljinsko očitavanje

Ugrađuju vodomjere za daljinsko očitavanje
Foto: Zlatan Čekić | Ugrađuju vodomjere za daljinsko očitavanje

BIHAĆ - Javno preduzeće "Vodovod" iz Bihaća nabavilo je 500 najsavremenijih ultrazvučnih vodomjera s daljinskim očitanjem utroška vode, a ova investicija iznosila je 128.000 maraka.

Ovi vodomjeri su turske proizvodnje, a nabavljeni su putem javne nabavke preko jedne sarajevske firme, saopštio je Mirsad Merdanović, direktor pomenutog preduzeća.

"Ugradnjom ovih vodomjera imaćemo 24 očitanja dnevno, umjesto jednom mjesečno, kako je to slučaj bio do sada. Osim što ćemo na ovaj način imati precizno mjerenje utroška vode, bićemo u prilici da na vrijeme evidentiramo određene kvarove i neplanirane gubitke vode, te da na vrijeme intervenišemo. Također, na ovaj način ćemo omogućiti bolje tržišno poslovanje", kazao je Merdanović.

On je dodao kako su ovi vodumjeri posljednja riječ tehnike i veoma traženi na tržištu, a dodatna prednost im je što omogućuju automatsko otvaranje i zatvaranje ventila.

Vodomjeri će u narednom periodu biti ugrađeni u objekte kolektivnog stanovanja u nekoliko gradskih bihaćkih naselja, a u narednom periodu planirana je nabavka dodatnih količina, kako bi se svi korisnici snabdjeli takvim vodomjerima.

Merdanović je istakao kako su sredstva za nabavku osigurana posredstvom nadležnih kantonalnih i federalnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije