Gradovi

Ulicama Novog Grada patrolirala konjica Žandarmerije

Ulicama Novog Grada patrolirala konjica Žandarmerije
Foto: Srna | Ulicama Novog Grada patrolirala konjica Žandarmerije

NOVI GRAD - Konjica Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske danas je prvi put patrolirala ulicama Novog Grada.

Zamjenik komandira Jedinice žandarmerije - konjica i službeni psi Dane Bajić izjavio je da su ovo redovne patrolne aktivnosti.

"Ovo je preventivna aktivnost, a cilj je da se građani upoznaju s jedinicom koja je najmlađa u sastavu MUP-a Republike Srpske. Hoćemo da Jedinicu približimo građanima, predstavimo naš rad i ulogu MUP-a Srpske", rekao je on.

Prema njegovim riječima, zadatak Jedinice je patrolna djelatnost, a mogu djelovati i represivno ako se za to ukaže potreba, kada je narušen javni red i mir.

On je naveo da jedinica trenutno raspolaže sa 10 službenih konja, četiri njemačka sportska konja i šest lipicanera sa domaće ergele.

U Novi Grad danas su doveli njemačke sportske konje Jarila i Deduna.

Bajić je rekao da se obuka realizuje u Centru za obuku u Zalužanima, a da su konjanici prošli obuku MUP-a Srbije.

"Jedinica raspolaže sa 19 službenih pasa. Četiri su specijalnosti za upotrebu službenih pasa: odbrana i napad, praćenje ljudskog mirisa, detekcija minsko- eksplozivnih sredstava i detekcija opojnih sredstava", objasnio je Bajić.

On kaže da su službeni psi u policijskim upravama Doboj, Istočno Sarajevo i Foča.

Zamjenik komandira Policijske stanice Novi Grad Dušan Stupar rekao je da je konjica Žandarmerije danas prošla glavnom ulicom u Novom Gradu te Njegoševom i Kej vojvode Stepe.

Patrola je izazvala interesovanje građana, posebno najmlađih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije