Gradovi

Univerzitetska bolnica Foča dobila savremeni CT aparat

Univerzitetska bolnica Foča dobila savremeni CT aparat
Foto: Srna | Univerzitetska bolnica Foča dobila savremeni CT aparat

FOČA - U Univerzitetskoj bolnici Foča danas je pušten u rad savremeni CT aparat, u vrijednosti milion i po maraka.

Aparat je nabavljen u okviru projekta modernizacija ove ustanove za koji je Vlada Republike Srpske izdvojila 16,3 miliona KM, a podrazumijeva rekonstrukciju i dogradnju centralnog objekta, nabavku nove opreme i adaptaciju nove Poliklinike.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao puštanju u rad ovog aparata zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alenom Šeranićem, rekao je da će Vlada Srpske i ubuduće pomagati zdravstveni sistem.

Navodeći da je jedna od najvećih primjedaba građana zdravstvenom sistemu bilo čekanje na preglede na aparatima za dijagnostiku, Višković je istakao da je u Univerzitetskoj bolnici Foča nabavkom novog CT aparata čekanje svedeno na jedan dan.

Višković, koji je prvi put posjetio Foču i Univerzitetku bolnicu, rekao je da bi radovi, koji su počeli u aprilu, mogli biti završeni do kraja godine, te da se očekuje da za Dan Republike bude otvoren modernizovan objekat.

"Želja je da poboljšamo uslove života i rada", istakao je Višković.

Ministar Alen Šeranić rekao je da projekat teče dobrom dinamikom i da je modernizacija posebno važna za proces obrazovanja na Medicinskom fakultetu, jer će studenti imati priliku da uče na savremenim aparatima.

"Zajedno sa kolegama koji ovdje rade moći će da daju puni doprinos stručnom i naučnom medicinskom radu u Republici Srpskoj", naveo je Šeranić.

Direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić rekao je da su dobili skener najnovije generacije.

"Sada bolnica, osim postojećeg skenera, ima i novi, tako da će pacijenti biti na vrijeme zbrinuti i neće više biti redova čekanja. Na usluzi smo i ostalim pacijentima izvan naše filijale, kao što smo uvijek bili, jer se u ovoj bolnici liječi oko 50 odsto pacijenata koji dolaze iz drugih filijala. Ipak smo Univerzitetska bolnica", istakao je Marić.

Višković i Šeranić su održali sastanak sa rukovodstvom bolnice i načelnicima svih bolničkih odjeljenja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije