Gradovi

Unsko-sanski kanton u finansijskoj dubiozi, na sudu izgubili čitav budžet

Unsko-sanski kanton u finansijskoj dubiozi, na sudu izgubili čitav budžet
Unsko-sanski kanton u finansijskoj dubiozi, na sudu izgubili čitav budžet

BIHAĆ - Unsko-sanski kanton, prema trenutnim procjenama, duguje oko 72 miliona maraka budžetskim korisnicima na osnovu potraživanja po izgubljenim sudskim presudama, potvrdio je Husein Rošić, premijer USK.

On je istakao da su ta dugovanja sa zateznim kamatama i sudskim troškovima mnogo veća i dostižu iznos od oko 250 miliona maraka, što je visina godišnjeg budžeta USK.

Rošić ističe kako ova dugovanja vise kao Damoklov mač nad kantonalnim budžetom i u značajnoj mjeri opterećuju finansijsko poslovanje.

Prema njegovim riječima radi se o naslijeđenim dugovanjima iz ranijeg perioda, a u najvećem broju slučajeva budžetski korisnici tužili su Vladu USK za nepoštivanje kolektivnih ugovora.

"Riječ je o tome da su ranije vlade kršile kolektivne ugovore koje su same sklopile, pa su isplaćivale niže lične dohotke i ostala primanja i tu razliku sada budžetski korisnici traže sudskim putem", istakao je Rošić.

On je dodao kako su najbrojnija potraživanja zaposlenih u prosvjeti i policiji, te istakao kako je donekle pozitivna okolnost što su kolektivni ugovori u međuvremenu prestali važiti, pa je tako izgubljen pravni osnov za tužbe.

"Mi trenutno pregovaramo sa sindikatima o novim kolektivnim ugovorima i istovremeno pokušavamo pronaći rješenje za isplatu sudskih potraživanja budžetskim korisnicima. Nadamo se da ćemo u tim pregovorima postići sporazum kojim će oni biti zadovoljni, a da istovremeno ne ugrozimo finansijsko poslovanje", istakao je Rošić.

Oni koji potražuju svoj novac kažu da im on jednom mora biti isplaćen, te da su njihova prava prekršena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije