Gradovi

Pratite nas na Google news

Uprkos koroni uspješna godina za bijeljinske poljoprivrednike

Uprkos koroni uspješna godina za bijeljinske poljoprivrednike
Foto: N.N. | Uprkos koroni uspješna godina za bijeljinske poljoprivrednike
N.N.

BIJELJINA - Po sadašnjim podacima Odjeljenja za poljoprivredu, jesenja sjetva je skoro završena, a plan sjetve je premašen za deset odsto u odnosu na prošlu godinu. To znači da ćemo imati dovoljne količine hljebnog žita i drugih kultura, što nam daje izvjesnu sigurnost u kriznim vremenima, kao što je ovoj period nestabilnosti izazvan pandemijom virusa korona", istakao je Stevan Trivković, načelnik gradskog Odjeljenja za polj​o​privredu na današnjoj konferenciji za medije.

Što se tiče podsticaja za merkantilnu pšenicu, koji iznosi 300 KM po hektaru, on će biti isplaćen proizvođačima i naredne godine.

"Procedura podnošenja zahtjeva je izmijenjena i proizvođači će zahtjev za podsticaj podnijeti nakon izlaska pravilnika za 2021. godinu, a ne kao što je to bilo da sada, do 31. januara. Odjeljenje za poljoprivredu će učiniti sve da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da izvrše registraciju u APIF-u, što je prva stvar koju nakon Nove godine moraju učiniti, a nakon toga da sačekaju objavu pravilnika, na osnovu čega će ostvariti pravo na podsticajna sredstva", pojasnio je Trivković.

Načelnik je poručio poljoprivrednim proizvođačima da do 30. novembra mogu u Odjeljenju za poljoprivredu podnijeti zahtjev i za sredstva nam​ijenjena investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima.

"Pravo podnošenja zahtjeva imaju fizička lica koja se bave stočarstvom, voćarstvom i povrtarstvom, a maksimalan iznos koji mogu dobiti je do 15.000 KM. Ono što poljoprivrednicima obično predstavlja problem je građevinska dozvola za poljoprivredne objekte, a na njoj insistiramo jer je potrebna za sve aktivnosti poljoprivrednika koje se budu odvijale prema EU fondovima. Takođe, što se tiče izgradnje objekata za polj​o​privrednu proizvodnju, bitno je napomenuti da su objekti do 500 kvadrata oslobođeni plaćanja rente za pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Poljoprivrednicima su na raspolaganju službenici Odjeljenja za polj​o​privredu u pružanju pomoći oko procedura prilikom dobijanja građevinskih dozvola. Renta propisana zakonom nije mala i iznosi za prvu klasu zemljišta 6,60 KM po kvadratu", istakao je Trivković, i dodao da su, osim sredstava nam​i​jenjenih izgradnji objekata, polj​o​privrednicima na raspolaganju i sredstva za nabavku opreme u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

Načelnik je najavio da će u narednoj godini poljoprivrednim proizvođačima biti na raspolaganju i sredstva iz EU fondova, u iznosu od 20 miliona KM za period od 2020. do 2024. godine.

"Odjeljenje priprema ljude koji će pomoći poljoprivrednicima da apliciraju za sredstva EU fondova jer su proc​e​dure izuzetno zahtjevne i zbog toga ćemo im biti na rasp​o​laganju", najavio je Trivković.

Nakon još jednog apela građanima i političkim partijama da je zdravlje preče od svega, da poštuju propisane mjere i izbjegavaju masovnija okupljanja, jer je na bolničkom liječenju 120 osoba zaraženih virusom korona, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je ocijenio da je ova godina poljoprivrednicima bila rodna, ali se zbog epidemiološke situacije javio problem plasmana robe.

"Gradska uprava zajedničkim naporom i sredstvima s Vladom RS i resornim ministarstvom realizuje projekat navodnjavanja Semberije. Za sada je voda dovedena na preko hiljadu hektara zemljišta, a ovih dana će biti puštena voda kroz potpuno obnovljen i rekonstruisan kanal Dašnica, koji pored estetske dim​n​ezije štiti grad od poplava i omogućava da voda kanalom Stara Dašnica dođe do Donjeg Crnjelova i Batkovića. Sva kanalska mreža za navodnjavanje i odvodnjavanje je očišćena - ljeti kada je suša voda iz rijeke Drine može da dođe do obradivog zemljišta, a zimi će voda pumpama biti prebacivana u Savu. Bijeljina je žitnica Republike Srpske i zbog toga je potrebno da što veće površine zemljišta budu pokrivene sistemom za navodnjavanje", pojasnio je Mićić.

Kao naredni cilj Gradske uprave Mićić je najavio izgradnju Drinskog nasipa, čime bi Semberija u potpunosti bila zaštićena od poplava.

Što se tiče sporazuma "Mali Šengen", Gradonačelnik je ocijenio da je semberskim poljoprivrednicima upravo to nedostajalo.

"Ranije su poljoprivredni proizvođači imali mogućnost pla​s​mana robe u svim republikama nekadašnje države. Sada će "Malim Šengenom" ponovo biti otv​o​rena mogućnost za neometan protok robe i usluga", smatra Mićić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije