Gradovi

Uskoro gradnja nove pijace u Trebinju

Uskoro gradnja nove pijace u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Uskoro gradnja nove pijace u Trebinju

TREBINJE - Nova pijaca ispred bivše upravne zgrade Građevinskog preduzeća "Neimarstvo" u Trebinju uskoro će početi da se gradi, a ugovor o finansiranju projekta već je potpisan s Evropskom unijom, koja će finansirati najveći dio.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da će cjelokupan projekat koštati oko 240.000 maraka, od čega je učešće grada Trebinja 60.000 maraka.

On je istakao da je riječ o grantovskim, odnosno o bespovratnim sredstvima Evropske unije koja je, osim Trebinja, dobilo još 11 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, a sve se radi u okviru granta Evropske unije "Jačanje poljoprivrednih gazdinstava kroz izgradnju tržišne infrastrukture", odobrenog kroz projekat EU koji aprovode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

"Biće postavljeno 20 prodajnih kućica s polupodzemnim kontejnerima, izgradiće se i sistem za pitku vodu i mokri čvorovi, te staza za lakši pristup osobama s invaliditetom, a biće nabavljeno još nekog sitnog inventara, kako bi se unaprijedili kvalitet, higijena i bezbjednost hrane i omogućila primjena dobrih poslovnih praksi", kaže Ćurić.

On dodaje da se na javni poziv javio dovoljan broj ljudi koji su zainteresovani za dvedesetak prodajnih mjesta, a za sve njih će u prvih godinu dana biti obezbijeđena pogodnost da besplatno koriste taj prostor, a kasnije će Gradska uprava procijeniti da li će se uvoditi plaćanje zakupnine i kolika će ona biti.

Kada poslovi započnu, za sadašnje tezge će biti obezbijeđena alternativa, kako ne bi prekidali s prodajom, pa će se najvjerovatnije projekat odvijati fazno, kako se ne bi sve tezge uklonile odjednom.

Ćurić navodi da se na ovom projektu neće stati, te da će se u narednom periodu rješavati problemi nedostatka gradskih pijaca u prigradskim naseljima u Trebinju, poput najmnogoljudnije mjesne zajednice Gorica.

"Za Goricu već imamo potencijalnu lokaciju, jer sadašnje mjesto na kome polako zaživljava gradska pijaca nije uređeno i na tome projektu ćemo u skoroj budućnosti takođe raditi", dodaje on.

Podrška Evropske unije u izgradnji nove moderne pijace koja ispunjava sve predviđene uslove značiće i veliku pomoć hercegovačkim poljoprivrednicima, jer ako su prodajna mjesta uređena i čista, više će privlačiti i kupce i ulivati im sigurnost u kvalitet poljoprivrednih proizvoda koje kupuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije