Gradovi

Uskoro pomoć i srednjoškolcima iz ruralnih krajeva Trebinja

Uskoro pomoć i srednjoškolcima iz ruralnih krajeva Trebinja
Foto: Vesna Duka | Uskoro pomoć i srednjoškolcima iz ruralnih krajeva Trebinja

TREBINJE - Roditelji trebinjske djece koja pohađaju nastavu u područnim odjeljenjima osnovnih škola i djece koja žive u ruralnim područjima, a nemaju područno odjeljenje škole u svom mjestu, potpisali su danas s gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem ugovore o novčanoj pomoći.

Ove godine podnesena su 84 zahtjeva, a obuhvaćeno je 128 djece.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je pojasnio da je ukupna vrijednost programa oko 90.000 maraka, a novčana pomoć ovim porodicama biće isplaćivana u devet mjesečnih rata.

"Rate su različite u zavisnosti kojoj kategoriji pripadaju porodice iz kojih su djeca i kreću se do 125 maraka", rekao je Ćurić, napominjući da su u obzir uzimani kriterijumi da li su roditelji zaposleni ili ne i da li su penzioneri.

Cilj ovog projekta je, dodaje, pomoći porodicama u ruralnim područjima, da im se olakša  život da bi ostale na svojim ognjištima, a da djeca imaju iste uslove kao djeca u gradu.

"Veoma nam je važno i da se ne gase područna odjeljenja škola. Ono što je sigurno jeste da u Trebinju posljednjih pet godina nije zatvorena nijedna područna škola, što je veoma važno, a vidjeli smo da u Republici Srpskoj ima sve veći broj škola koje se gase, tako da je ovo veoma značajan projekat, jer novca za djecu ne smije nedostajati", naveo je Ćurić.

On je najavio da će razmatrati i proširenje programa kako bi on obuhvatio i srednjoškolce koji žive u ruralnim dijelovima grada.

"Trebalo bi da proširimo ovaj program i za srednje škole. Grad subvencioniše prevoz za đake u vrijednosti od 200.000 maraka na godišnjem nivou. Smatramo da je i to značajno, ali ćemo se potruditi da iznađemo i ovaj vid pomoći za srednjoškolce", dodao je Ćurić.

Novak Spaić iz sela Jazina, kod Trebinja, kaže da ova pomoć i te kako dobro dođe i roditeljima i djeci sa sela.

"Imam jednog osnovca i jednog srednjoškolca, pa me jako obradovala gradonačelnikova najava da će u projekat biti uljučeni i srednjoškolci. Ovakve aktivnosti nam ulivaju nadu da možemo da ostanemo u mjestima gdje živimo, zbog čega smo zahvalni gradu i gradonačalniku na pomoći", rekao je Spaić.

Ovaj program pomoći djeci iz područnih odjeljenja osnovnih škola i djeci koja žive u ruralnim područjima trebinjske gradske vlasti realizuju već četvrtu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije