Gradovi

Uspješna saradnja lokalnih zajednica sa institucijama RS biće nastavljena

Uspješna saradnja lokalnih zajednica sa institucijama RS biće nastavljena
Foto: Vladimir Stojaković | Uspješna saradnja lokalnih zajednica sa institucijama RS biće nastavljena

BANJALUKA – Savez opština i gradova RS je prepoznat od Vlade RS i Narodne skupštine RS kao partner koji izražava interese lokalnih zajednica RS, te je saradnja izuzetno dobra, a tako će se nastaviti i u budućnosti.

Rekao je ovo danas Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo na 16. redovnom zasjedanju Skupštine Saveza opština i gradova RS koja se održava danas u Narodnoj skupstini RS.

Savez ove godine obilježava 20 godina postojanja i rada na unapređenju uslova za funkcionisanje lokalne samouprave i kvalitetniji život građana u našim opštinama i gradovima.

"Savez kao mjesto koje okuplja opštine i gradove i izražava njihove interese jeste institucija koja će da nastavi u budućnosti da radi na različitim poljima kako bi položaj naših članica bio unaprijeđen", rekao je Ćosić.

On je rekao da njihovo zajedničko lobiranje i zastupanje projekata koje kandiduju jedinice lokalne samouprave prema Vladi RS i prema drugim međunarodnim organizacijama jeste jedan od zadataka Saveza, te da im je od izuzetnog značaja međunarodno predstavljanje.

"Ove godine slavimo 20 godina i sigurno ćemo nastaviti aktivnosti u narednom periodu, a jedna od tih aktivnosti je i današnja sjednica, na kojoj ćemo usvojiti izvještaj o radu za 2018. godinu, izvještaj o materijalno finansijskom poslovanju za prošlu godinu, plan rada za 2019., plan finansijskog poslovanja za 2019 godinu, razmotrićimo model uvođenja trezorskog poslovanja u domove zdravlja koji bi trebao da otpočne sa funkcionisanjem od 2020. godine", dodao je Ćosić.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da danas nisu samo domaćini Skupštini Saveza opština i gradova, nego su im i partneri.

"Narodna skupština RS pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije i želimo da imamo što češću komunikaciju kako pojedinačno sa lokalnim zajednicama tako prije svega sa Savezom. U posljednje vrijeme donešeno je nekoliko zakonskih rješenja", rekao je Čubrilović.

On je istakao da je posljednje zakonsko rješenje doneseno juče, a to je produženje roka izmjena zakona kako bi lokalne zajednice mogle da zadovolje jedan prethodno donesen zakon, da imaju određen broj zaposlenih na određen broj stanovnika.

"Saradnja uvijek donese i dobar rezultat u interesu građana. Rasprava i oko ovog zakona trajala je deset sati i na kraju je jednoglasno usvojen taj zakon. Znači da je svijest ljudi, svijest narodnih poslanika bila takva da se nije mogla ne uvažiti činjenica da lokalne zajednice imaju realan problem", rekao je Čubrilović.

On je naglasio će saradnja i u budućnosti biti obostrana i potpuna, te da je u 20 godina uspješnog djelovanja ovog Saveza saradnja ne samo sa institucijama, nego i na međunarodnom polju evidentna.

Srebrenka Golić, potpredsjednik Vlade RS, rekla je da je ovaj Savez pouzdan, korektan, ali i jedan korektiv vlastima RS, prvenstveno institucijama.

"Vlada RS poštuje izuzetno ovu instituciju i ona je potrebna Vladi RS, ministarstvima i svim ostalim subjektima koji su u miljeu vlasti RS. Svi iz resora različite nadležnosti kao prvu adresu na koju upućuju zakonska rješenja je upravo Savez opština i gradova RS", kaže Golićeva.

Golićeva je naglasila da predstavnici svih lokalnih zajednica, najbolje znaju šta tišti građane u RS.

"Svi mi koji volimo RS, moramo poštovati sve njene institucije, a prevashodno Savez koji daje odlične prijedloge, koji je korektiv našim zakonskim rješenjima i dosadašnja praksa je pokazala da mi zajedno u čitavoj RS trebamo još jačati ovu instituciju", rekla je Golićeva.

Na Skupštini prisustvuju gradonačelnici, načelnici opština, načelnici odjelenja za finansije opštinskih i gradskih uprava, kao i predstavnici nekoliko resornih ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije