Gradovi

Uspješnih prvih 12 mjeseci rada Američkog kutka u Bijeljini

Uspješnih prvih 12 mjeseci rada Američkog kutka u Bijeljini
Foto: N.N. | Uspješnih prvih 12 mjeseci rada Američkog kutka u Bijeljini

BIJELJINA - Američki kutak u Bijeljini – deseti po redu osnovan u BiH, osmišljen u saradnji Američke ambasade u Sarajevu, Gradske uprave Grada Bijeljina i Narodne biblioteke "Filip Višnjić", otvorio je svoja vrata prije tačno godinu dana, pod krovom bijeljinske Biblioteke.

Svoj rad Кutak je posvetio ličnom usavršavanju mladih kroz niz radionica i izložbi, prezentacija i brojnih drugih aktivnosti u kojima je učestvovalo više stotina mladih ljudi.

Jedan dio radionica Кutak je sam organizovao, dok su drugi dio realizovale omladinske organizacije koristeći resurse ovog centra.

"Odličnu saradnju Američki kutak je ostvario sa organizacijama kao što je 'Proni' Brčko, Asocijacija srednjoškolaca u BiH, LEAD program koji ima svoj tim u Bijeljini, kao i obrazovnim ustanovama iz Bijeljine. Takođe, u Кutku su organizovane prezentacije i programi Američke ambasade u BiH. Trenutno je aktuelan „BOLD“ program koji pruža podršku projektima mladih ljudi, sa ciljem unapređenja lokalne zajednice, ali i projekat 'Eko izazov – učinimo svoju zemlju još ljepšom'", naveo je Dalibor Todorović, koordinator Američkog kutka u Bijeljini.

On je podsjetio da je u proteklih godinu dana rada Кutak često bio dio kulturno-obrazovnih događaja u Bijeljini.

"U saradnji sa Muzejom 'Semberija' i Zemaljskim muzejom iz Sarajeva organizovali smo izložbu 'Tri života Sarajevske hagade'. Izložba 'Filatelistički kutak', koja je bila postavljena u Кutku, organizovana je u saradnji sa Poštama Srpske. U 'Noći istraživača' i na Sajmu zanimanja imali smo svoj štand, a za srednjoškolce smo, u prostorijama našeg centra, prezentovali rezultate PISA testa", podsjetio je Todorović, u osvrtu na prvu godinu rada Кutka.

Ističući da su utisci korisnika do sada izuzetno pozitivni, Кoordinator Američkog kutka zaključuje da je Bijeljini bio neophodan prostor u kojem će učenici i studenti moći da iskažu svoju kreativnost i nauče nešto novo.

"Trenutna situacija izazvana virusom korona ograničila je rad Кutka sa korisnicima i veći dio aktivnosti je prebačen u 'onlajn svijet' gdje svi kutci u BiH zajednički osmišljavaju i održavaju svoje radionice", dodao je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije