Gradovi

Uspješno trezorsko poslovanje Doma zdravlja u Čelincu

Uspješno trezorsko poslovanje Doma zdravlja u Čelincu
Foto: Srna | Uspješno trezorsko poslovanje Doma zdravlja u Čelincu

ČELINAC - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da je Dom zdravlja Čelinac opravdao ulogu kada je riječ o trezorskom poslovanju, što je model za rad ostalih domova zdravlja u Srpskoj.

Šeranić je naglasio da je ova zdravstvena ustanova primjer kvalitetne sinergije sa opštinskom administracijom.

"Dom zdravlja i opština su uspjeli da obezbijede i lift za pacijente u zgradi, što je izuzetno značajno", rekao je Šeranić novinarima u Čelincu, nakon posjete Domu zdravlja gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Momčilom Zeljkovićem i direktorom ove zdravstvene ustanove Draškom Kuprešakom.

On je podsjetio je Dom zdavlja Čelinac prvi u Srpskoj prešao na trezorski način poslovanja.

"Razgovarali smo danas o poslovanju Doma zdravlja u prošloj godini, kakvi su bili odnosi sa opštinom i da li je model koji je uspostavila Vlada Srpske odgovarajući. Rečeno mi je da sve dobro funkcioniše, službe koje su ovdje radile, rade i danas, te da nisu imali finansijskih gubitaka, već je poslovano sa dobitkom", naveo je Šeranić.

On je rekao da vrlo dobro funkcionišu svi planirani programi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, od preventivnih, do redovnih koji se odnose na službu porodične medicine, ginekologije i pedijatrije.

Šeranić je podsjetio da trezorski sistem poslovanja podrazumijeva da domovi zdravlja funkcionišu samostalno, a posredstvom lokalne zajednice koja preuzima odgovornost za funkcionisanje zdravstvenih ustanova.

Zeljković je naveo da je sa Šeranićem razgovarano o poslovanju Doma zdravlja Čelinac u okviru trezora opštine, što se pokazalo kao potpuno opravdan i efikasan projekat.

"Koristim priliku da poručim svim kolegama načelnicima da bez bojazni uđu u ovaj projekat", rekao je Zeljković.

On je naveo da u Domu zdravlja Čelinac porodična medicina radi u okviru osam timova, gdje pet radi u ustanovi, dok su tri područna.

Zeljković tvrdi da je zdravstvena zaštita u Čelincu na vrlo visokom nivou, pa i u ruralnom dijelu opštine.

On je dodao da kvalitet zdravstvene zaštite stanovnika Čelinca dodatno poboljšava gostovanje eksternih specijalističkih ljekara.

Kuprešak je rekao da je Dom zdravlja 2017. godine počeo relizaciju značajnog projekta reforme finansiranja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a iskustva su veoma pozitivna, te da je veoma značajna bila pomoć lokalne zajednice, prije svega načelnika opštine i ekspertskih službi.

"Zahvalnost dugujemo i Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu finansija koji su nas podržavali na ovom veoma kompleksnom putu. Postoje neke stvari koje se moraju na vrijeme uraditi i 2017. godine smo morali da promijenimo određene dokumente, interne akte Doma zdravlja i opštine Čelinac. Skupština opštine Čelinac je donijela odluku da postajemo integralni dio budžeta i funkcionišemio u skladu sa tim modelom poslovanja", rekao je Kuprešak.

On je dodao da su se u Domu zdravlja prilagodili takvoj organizaciji rada.

"U 2018. godini smo pokazali efikasnost i brzinu, na vrijeme smo nabavili opremu, lijekove, zavoje i drugo i naši pacijenti ni u jednom trenutku nisu trpjeli zbog prelaska na novi model poslovanja", naveo je Kuprešak.

On je dodao i da su izvršene sve obaveze prema radnicima i dobavljačima i da nije bilo "praznog hoda" u funkcionisanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije