Gradovi

Uvećati broj predškolskih ustanova

Uvećati broj predškolskih ustanova
Uvećati broj predškolskih ustanova

TESLIĆ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da se u narednom periodu mora povećati obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem kako bi se potencijali djeteta razvili u potpunosti.

"Broj predškolskih ustanova u Republici Srpskoj  mora se uvećati u čemu je nezaobilazna uloga i lokalnih zajednica", izjavio je Malešević za Srnu.

Malešević je prije početka konferencije "Uloga lokalnih zajednica i predškolskih ustanova u populacionoj politici Republike Srpske", koja se danas održava u Tesliću, naveo da se od 57.868 djece predškolskog uzrasta, broj one koja pohađaju vrtiće, sa 7.204 u 2010. godini povećao na 8.564 koliko je zabilježeno u 2014. godini.

"Nije dovoljno 89 predškolskih ustanova u Republici Srpskoj, a u 22 opštine one i ne postoje", naveo je Malešević, izražavajući nezadovoljstvo postojećim stanjem.

 Malešević je rekao da Ministarstvo radi poboljšanja trenutne situacije finansira pripremnu nastavu za polazak djece u prvi razred, za što se godišnje izdvaja 200.000 KM, ali će ove godine biti izdvojeno oko 250.000 KM, čime će obuhvat djece u predškolskim ustanovama biti nešto veći.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući podršci resornog ministarstva broj uključene djece u program pripreme pred polazak u prvi razred se sa 2.117 u 2011. godini, povećao na 4.208 u 2014. godini.

Konferenciji prisustvuje i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović.

Konferenciju organizuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije