Gradovi

Vaskrs bi mogao ujediniti penzionere

Vaskrs bi mogao ujediniti penzionere
Foto: Ustupljena fotografija | Vaskrs bi mogao ujediniti penzionere

TREBINJE - Vaskršnji praznici će pomiriti antagonizme između dva penzionerska udruženja koja djeluju u Trebinju, a prvi korak ka tome pomirenju je napravio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je okupio predstavnike oba udruženja i saopštio im da će gradaska uprava iz lokalnog budžeta izdvojiti sredstva kako bi oni sa primanjima do 600 makara dobili prehrambene i higijenske pakete.

Mirko Milojević, predsjednik Udruženja penzionera grada Trebinja, kaže da, dok god se penzioneri budu razdvajali putem materijalne pomoći, neće se ni pomiriti.

Ističući da u Trebinju, gdje živi 7.824 penzionera, više od 700 njih ima penziju manju od 300 KM, a prosječna je 590 KM, Milojević kaže da se penzioneri nalaze "u zoni gladi" zbog čega će im paketi dobro doći.

"Mi smo jedini grad u Republici Srpskoj gdje postoje dva udruženja penzionera i to nije u redu, jer, na primjer Banjaluka sa 42.000 penzionera ima jedno udruženje, a kod nas djeluju dva i oni se nikada neće udružiti dok god Grad Trebinje nezakonito dijeli sredstva drugom udruženju", kaže Milojević, napominjući da u posljednje vrijeme sarađuju bolje i da je ovakva podjela pomoći korak ka pomirenju.

Sa druge strane, predsjednik Gradskog udruženja penzionera koje, kako kaže, broji 3.200 članova i formirano je 2017. godine, tvrdi da izbori predsjedništva tadašnjeg udruženja nisu bili legalni zbog čega se nezadovoljni dio najstarije populacije odvojio, a da su sredstva koje dobijaju iz gradskog budžeta legalna i da ih dobijaju preko projekata, a ne preko članarina.

"Mi ne uzimamo članarinu kao oni, a Grad Trebinje nam na naše članstvo daje grant od oko 63.000 KM, ali tvrdim da od toga dodijelimo više pomoći nego oni kojima Fond PIO odbija članarinu, tako da mi želimo da se ujedinimo, ali uz izbore raspisane pod nadležnošću republičkog Udruženja penzionera i Grada Trebinja, pa ko pobijedi – neka bude predsjednik i bićemo jedno udruženje", kazao je Risto Masleša, dodavši da članovu oba udruženja sarađuju međusobno.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da nikome podjele ne trebaju i da oni u gradskoj vlasti sve što izdvajaju rade javno i transparentno, a u narednom se periodu preko gradskog nadležnog odjeljenja očekuje da će se nesuglasice u dva pomenuta udruženja otkloniti.

"I ovaj zajednički sastanak je korak ka tome, jer je naša namjera da sve tretiramo jednako i pakete koje budemo davali dijeliće se na jednom mjestu, jer je naše opredjeljenje da obezbijedimo novac uz podršku Fonda solidarnosti Grada Trebinja za ovu podjelu, ali i da svima kojim je pomoć potrebna reagujemo na način da se svima jednako pomogne", kazao je Ćurić.

On napominje da se nikada nisu vodili činjenicama koje bi podijelile penzionere i favorizovali jedno od dva udruženja, već se objavljuju javni pozivi na koje apliciraju i jedni i drugi projektima i programima.

Podjela paketa će teći od ponedeljka do subote od 8 do 19 časova na jednom mjestu i po azbučnom redu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije