Gradovi

Već 18 parova u Doboju došlo do svog stana

Već 18 parova u Doboju došlo do svog stana
Foto: N.N. | Već 18 parova u Doboju došlo do svog stana

DOBOJ - Šest mjeseci nakon što su dobili ključeve stana u Doboju, bračni par Tubić, Bojana i Goran, uskoro će se preseliti u svoj dom do kojeg su došli u okviru projekta sufinansiranja kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima, koji realizuje lokalna zajednica.

Do sada je 18 parova kroz dva javna poziva na ovaj način steklo nekretninu.

"Mi smo trenutno u procesu useljavanja, podstanari smo u drugoj zgradi, opremamo svoj stan. Površina našeg stana je nekih 47 kvadrata. Ukupna vrijednost stana je 70.000 KM, suprug i ja platili smo trećinu te ukupne vrijednosti", kaže Bojana Tubić.

Sa žaljenjem konstatuje da je zbog pandemije virusa korona dobila otkaz, ali s obzirom na to da je suprug zaposlen, neće im biti problem da izmiruju svoje kreditne obaveze.

Oni svoj stan otplaćuju po modelu finansiranja koji predviđa da grad Doboj izdvaja 70, a supružnici 30 procenata sredstava, s tim da oni ne mogu birati lokaciju na kojoj će se nalaziti njihova nekretnina. Lokaciju bira grad.

Drugi model predviđa da bračni bar bira lokaciju stana i plaća ga sa 51 procentom novca, a grad ostalih 49.

Treći javni poziv za sufinansiranje kupovine stanova je završen, a do sada se prijavilo 25 parova.

"Bila je pauza zato što u momentu nije bilo stanova na tržištu, mi imamo trenutno u vlasništvu grada 12 stanova. Čekamo da se na tržištu pojave stanovi sa upotrebnom dozvolom. Svi mladi ljudi koji su aplicirali, koji ispunjavaju uslove, dobiće svoje stambene jedinice, samo neki će morati malo čekati", izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. Podsjetio je da je u pripremi još jedna odluka za mlade bračne parove.

"Dobijanjem trećeg djeteta stan prelazi u njihovo trajno vlasništvo, moći će ga prometovati kako bi proširili svoju stambenu jedinicu. Petočlana porodica ima potrebu sigurno za većim stambenim prostorom, znajući da su stanovi za mlade bračne parove od 40 do 75 kvadrata", rekao je Jerinić.

Sklapanje braka je samo jedan od uslova koji parovi mlađi od 30 godina treba da ispune da bi učestvovali u projektu sufinansiranja kupovine 100 stanova, osim toga, najmanje tri godine moraju imati mjesto prebivališta u Doboju, da im je to prvi brak te da na teritoriji BiH ne posjeduju nekretnine, a u bračnoj zajednici moraju ostati najmanje dvije decenije, koliko će otplaćivati stambeni prostor.

Skupština grada je 3. septembra 2019. usvojila odluku da parovima pomogne pri kupovini stanova, a svi vjenčani nakon 11. septembra, kada je odluka stupila na snagu, mogu da učestvuju u trci za stanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije