Gradovi

Video-nadzor lovi krivolovce na Sani

Video-nadzor lovi krivolovce na Sani
Foto: Ustupljena fotografija | Video-nadzor lovi krivolovce na Sani

SANSKI MOST - U Društvu sportskih ribolovaca "Devet rijeka" iz Sanskog Mosta privode kraju projekat postavljanja nadzornih video-kamera na više lokacija duž obala rijeke Sane i njenih pritoka u cilju kontrole ribolova. Prema riječima Nirzada Karamujića, predsjednika ovog društva, na ovaj način će se poboljšati kontrola, te suzbiti krivolov.

"Posebno želimo da zaštitimo područja koja su izuzetno bogata plemenitom ribom, kao što su dvije ribolovačke staze koje smo uredili u proteklom periodu", istakao je Karamujić.

Tako je sistem video-nadzora uspostavljen na području ušća Dabra i Sane, gdje obitavaju mnogobrojna jata mladica.

Ribolov na ovu kraljicu riba postaje sve popularniji na Sani, te privlači strastvene ribolovce iz brojnih evropskih zemalja, koji uživaju u ovom sportu i prirodi koja okružuje ovu čarobnu rijeku. 

"Prije nekoliko godina preuzeli smo gospodarenje nad rijekom Sanom i njenim pritokama, a tada je riblji fond u značajnoj mjeri bio devastiran, a time i brojnost mladice. Uspjeli smo popraviti situaciju našim aktivnostima, sprečavanjem krivolova i stalnim poribljavanjem, a jedna od planiranih aktivnosti je razvoj ribolovnog turizma, jer posjedujemo fantastične resurse", kaže Karamujić.

Također, video-nadzorom pokriven je i veći dio obala rijeke Dabar, u kojoj obitava autohtona potočna pastrmka, ali i još neke lokacije duž porječja Sane. Postavljanje video-kamera već je dalo rezultate, jer je zahvaljujući snimcima sa jedne od njih policija otkrila i identifikovala počinioce više provala koje su se dogodile na ovim prostorima. Inače, Društvo sportskih ribolovaca "Devet rijeka" zapošljava i tri ribočuvara, koji se brinu o zaštiti ribljeg fonda. Ovo društvo je osnovano prije tri godine, nakon što je rasformirano ranije ribarsko udruženje u Sanskom Mostu, te je potom preuzelo gazdovanje nad ovdašnjim rijekama kada se radi o ribolovu. Zahvaljujući dobrom i predanom radu, zaštiti ribe i poribljavanju, u značajnoj mjeri su uspjeli obnoviti riblji fond, a koji je u ranijim godinama bio devastiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije