Gradovi

Virtuelni obilazak austrougarskih utvrđenja

Virtuelni obilazak austrougarskih utvrđenja
Foto: N.N. | Virtuelni obilazak austrougarskih utvrđenja

​TREBINJE - U Muzeju Hercegovine u Trebinju je svečano otvorena nova stalna postavka: virtuelni obilazak austrougarskih utvrđenja, koja je realizovana u okviru projekta "Interreg ADRION Emoundergrounds", a pomoću koje će putem moderne tehnologije "Virtual reality" posjetiocima biti omogućeno da saznaju nešto više o austrougarskim utvrđenjima oko Trebinja i u samom gradu.

Ranko Biberdžić, koordinator za planiranje i razvoj u Razvojnoj agenciji grada Trebinja "Tredea", koja je partner u ovom projektu, rekao je da se projekat, koji je trajao skoro tri godine, bavi kulturnim nasljeđem, odnosno austrougarskim utvrđenjima u gradu koja se nastoje valorizovati.

"U pitanju je multimedijalna interaktivna instalacija koja uključuje postavljanje tri interaktivna totema, opremu za korištenje prezentacija i sadržaja, a sve to vezano za prezentovanje tradicija austrougarskih utvrđenja, posebno onih koja imaju podzemne prostorije", istakao je Biberdžić, napominjući da je riječ o kreiranju novog turističkog proizvoda u Trebinju.

Napominjući da su trebinjske tvrđave prilično zapuštene i nedostupne, on kaže da su na ovaj način iznašli mogućnost da se one približe posjetiocima, građanima i turistima uz korištenje modernih tehnologija.

I direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić je potvrdila da su utvrđenja oko Trebinja u lošem stanju, a zahvaljujući trebinjskom Planinarskom društvu i Speleološkom društvu putevi do njih se održavaju.

"Utvrđenja bi trebalo staviti pod zaštitu i to u prvu kategoriju zaštite, odnosno da ne postoji mogućnost da bilo ko izvodi radove ukoliko ne dolazi do revitalizacije pojedinog utvrđenja, jer, pored njihove lepote, horizont i vizura Trebinja koja se dobija pri pogledu sa nekog od utvrđenja čini grad još jedinstvenijim u Republici Srpskoj", istakla je Grujićeva, objašnjavajući da projekat podrazumijeva i virtuelnu posjetu u pojedina utvrđenja koja imaju podzemne prostorije, što može biti putokaz turistima koji žele i lično, sa vodičem, da obiđu objekat, a neki od njih bi, kako kaže, mogao dobiti i ugostiteljsko-turističku namjenu.

O novim turističkim sadržajima u ovim objektima govorio je i zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković, dodajući da bi se na ovaj način mogao privući i veći broj turista, ali sa ovim znamenitostima da se upozna i lokalno stanovništvo.

"Upravo smo kroz jednu od mjera planirali digitalizaciju kulturno-istorijskog nasljeđa, austrougarskih utvrđenja i samim tim nekako ispunjavamo sve što smo definisali kroz našu Strategiju razvoja turizma u kojoj Trebinje treba da bude najpoželjniji mali grad na zapadnom Balkanu do 2030. godine", kazao je Bošković.

Sve se radilo u okviru šireg projekta koji finansira Evropska unija, a koji je vrijedan više od 2,6 miliona evra, od čega gradu Trebinju pripada 150.000 evra, pri čemu je dužan da obezbijedi 15 odsto od pripadajućih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije