Gradovi

Vjernici proslavili Svetog Vasilija u novom duhovnom centru Mrkonjići

Vjernici proslavili Svetog Vasilija u novom duhovnom centru Mrkonjići
Foto: N.N. | Vjernici proslavili Svetog Vasilija u novom duhovnom centru Mrkonjići

TREBINJE - Nekoliko hiljada vjernika iz Trebinja, ali i gostiju i hodočasnika iz svih srpskih krajeva prisustvovalo je prvoj svetoj arhijerejskoj liturgiji koja je održana u novosagrađenom Duhovnom centru Mrkonjići, rodnom selu Svetog Vasilija, najpoštovanijeg hercegovačkog sveca.

Liturgiji su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, direktor Sekretarijata za vjere RS Dragan Davidović, kao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić sa saradnicima, direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović sa saradnicima, te brojni privrednici i društveno-politički predstavnici iz cijelog regiona.

"Srećna sam što sam i u nekom ranijem periodu, kroz pozicije na kojima sam tada bila, mogla da doprinesem da danas imamo jedan ovako veličanstven duhovni centar, ali je tim veći i moj osjećaj odgovornosti i pažnja koju moramo pokloniti da se ovaj centar dalje razvija, da ovdje imamo ženski manastir i da sve funkcioniše onako kako treba, lijepo i veličanstveno, za ovaj kraj, ali i cijelu Republiku Srpsku", istakla je predsjednica Cvijanović, zahvalivši i lokalnim vlastima na saradnji, ali i Vladi Srbije, koja je u kompleks uložila 2,5 miliona maraka.

Liturgiju su predvodila dvojica vladika, zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije i zapadnoamerički Maksim, poručivši da ni epidemija ni bilo kakva druga pošast nisu pokolebale Hercegovce u vjeri, naročito na ovom mjestu.

"Ovo će mjesto zaista prerasti u pravi duhovni centar, koji počinje ustrojstvom bogoslužbenog života, monaškim načinom života, a dio sestrinstva našega manastira već noćiva ovdje. Sigurno će ovdje za početak biti po dvije sestre, dok ne zaživi sestrinstvo samo ovog manastira", objasnila je nakon liturgije igumanija Petropavlovog manastira sestra Pavla.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je napomenuo da će gradske vlasti i ubuduće pomagati ovo sestrinstvo, ali i dalju izgradnju Duhovnog centra Mrkonjići, koji je, osim sredstvima grada Trebinja, izgrađen uz ogromnu podršku Vlade Srbije, ali i Vlade Republike Srpske, kao i hercegovačkog sveštenstva i monaštva, među kojim je zasigurno prednjačio umirovljeni vladika Atanasije.

"U narednoj fazi je dogovorena izgradnja vidikovca, za koji su već odobrena sredstva, potpisan je ugovor, odogovrili smo sve i s mještanima, kojima dugujemo veliku zahvalnost jer su nam ustupili svoje zemljište", istakao je Ćurić, dodavši da slijedi i izgradnja konaka i velikog parkinga.

Iznad kompleksa Mrkonjići se nalazi i pećina u kojoj je po predanju boravio Sveti Vasilije, brdo iznad Mrkonjića se naziva Ostrogom, poput nikšićkog Ostroga, a mještani i gradske vlasti imaju planove da, kako je rekao gradonačelnik Ćurić, jedinstvom i slogom u budućnosti objedine u jednu duhovnu cjelinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije