Gradovi

Vlada TK kupuje novi ultrazvučni aparat za UKC

Vlada TK kupuje novi ultrazvučni aparat za UKC
Foto: N.N. | Vlada TK kupuje novi ultrazvučni aparat za UKC

TUZLA- Na današnjoj sjednici Vlada TK je odobrila 50.000 KM Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla za nabavku ultrazvučnog aparata za kojeg je Udruženje dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika TK pokrenulo akciju skupljanja sredstava.

Odjel za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra, je, nakon dugogodišnje upotrebe, ostao bez ultrazvučnog aparata koji je služio za pregled bubrežnih i transplantiranih bolesnika.  

Ultrazvučni aparat s dopplerom neophodan je u dijagnostici i praćenju akutnih i hroničnih bubrežnih bolesnika, za transplantaciju bubrega i jetre, kao i  u formiranju i praćenju privremenih i trajnih vaskularnih pristupa, te Vlada se odlučila interventno djelovati.

„Jednoglasno smo donijeli odluku da vlada učestvuje u nabavci ultrazvučnog aparata, a dio sredstava koji će biti prikupljen od Udruženja će biti preusmjeren za nabavku jednog portabilnog ultrazvučnog aparata kojim će se moći pratiti dijalizni bolesnici tokom dijaliznog tretmana“, izjavio je Denijal Tulumović, premijer TK.

Tulumović je podsjetio i da je Kantonalna vlada uspjela povući sredstva sa viših nivoa vlasti. Tako je Federalna vlada odobrila 10 miliona KM za UKC Tuzla.  Operativno je pet miliona, a očekuje se tranša od preostalih pet.

Uprava UKC-a će to prerasporediti za nabavku opreme i plaćanje dugova.  Generalno se pokušavaju naći rješenja za nabavku opreme, posebno u doba pandemije.

„ Dio sredstava ćemo izdvojiti od Vlade TK, dio od Zavoda pa ćemo to udružiti sa sredstvima UNDP-a da bismo pojednostavili u budućnosti nabavku materijalno- tehničkih sredstava u prevenciji COVID  virus infekcije. Isto tako, za lakšu nabavku opreme koja je potrebna za pristup bolesnicima u jednoj ovakvoj situaciji“, rekao je premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije