Gradovi

Vlada u stalnom zasjedanju zbog vode

Vlada u stalnom zasjedanju zbog vode
Foto: Nedžad Uglješa | Vlada u stalnom zasjedanju zbog vode

SARAJEVO - Građani Kantona Sarajevo već godinama imaju problem sa vodosnabdijevanjem, a veliki broj naselja, posebno padinskih, već godinama ima večernje redukcije vode, dok su posljednjih mjeseci sa noćnim i dnevnim redukcijama suočeni i građani koji stanuju u centru grada.

Da je situacija alarmantna potvrđuje i činjenica da je Vlada Kantona Sarajevo već danima u zasjedanju, te da je jedina tačka dnevnog reda vodosnabdijevanje Sarajeva.

"Sjednica će ostati otvorena sve do poboljšanja hidroloških prilika u Kantonu Sarajevo", saopštili su juče iz Vlade KS.

Vlada Kantona Sarajevo je od KJKP "Vodovod i kanalizacija" na sjednici u utorak zatražila da svakodnevno dostavlja izvještaj o stanju snabdjevenosti vodom, o količinama vode na izvorištu Bačevo, o broju prijavljenih i otklonjenih kvarova, kao i o otkrivanju i smanjenju broja nelegalnih potrošača, odnosno njihovom isključivanju iz mreže, s odvojenim podacima o broju pravnih i fizičkih lica. Zatražene su i informacije o formiranju tima za detekciju stanja vodovodne mreže sa njihovim imenima, kao i koracima za realizaciju plana spomenute detekcije jer se bliži početak implementacije prve tranše EBRD-ovog kredita od 10 miliona KM.

Vlada je zatražila i precizne podatke o pregovorima s Istočnim Sarajevom radi eventualnog korištenja vode s izvorišta Tilava, ali i sa svih drugih izvorišta, kako bi se u postojećem vodovodnom sistemu osigurale dodatne količine vode. Ovaj izvještaj na dnevnoj bazi mora sadržavati i informacije o higijensko-epidemiološkoj ispravnosti vode. Na sjednici je bilo riječi i o pokretanju procedura radi početka implementacije dugo najavljivanog projekta izvorišta Crna i Bijela rijeka, kojim bi se omogućilo dugoročno pothranjivanje izvorišta Bačevo sa dodatnim količinama vode. Zbog toga je za danas najavljeno održavanje sastanka sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH.

Iako su početkom jula iz Zavoda za javno zdravstvo KS potvrdili da je u nekim naseljima utvrđeno prisustvo bakterija i fekalija u vodi, iz KJKP "Vodovod i kanalizacija" tvrde da je voda čista i da građani Kantona Sarajevo koriste vodu najboljeg kvaliteta.

Iz ovog preduzeća tvrde da svakodnevno vrše analizu kvaliteta i ispravnosti vode, te da je voda koju koriste građani Sarajeva kvalitetna.

Iz KJKP "Vodovod i kanalizacija" ističu da su najveći problem stare cijevi, te da zbog toga ogromne količine vode propadaju.

Međutim, i pored aktivnosti Vlade KS i tvrdnje KJKP "Vodovod i kanalizacija" da se trude riješiti problem, građani su nezadovoljni. Tvrde da je u posljednje vrijeme voda lošeg kvaliteta i da česte redukcije stvaraju velike probleme, posebno usljed velikih vrućina.

Samija Muhić, penzionerka, ističe da je sramotno da vlast u KS tvrdi kako je Sarajevo bogato izvorištima i vodom, a da građani u 21. vijeku imaju višesatne redukcije vode.

"Kvalitet vode u posljednje vrijeme je loš. Sve češće kupujemo vodu za piće, a suočeni smo sa redukcijama i lošim pritiskom, posebno mi koji živimo u zgradama sa više spratova", kaže Elvir Hadžić, radnik iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije