Gradovi

Pratite nas na Google news

Voda uskoro stiže u pet sokolačkih sela

Voda uskoro stiže u pet sokolačkih sela
Foto: Ilustracija | Voda uskoro stiže u pet sokolačkih sela
Srna

SOKOLAC - Opština Sokolac izdvojila je 1.000.000 KM za vodovod Ozerkovići sa kojeg će voda poteći krajem novembra za više od 75 domaćinstava u pet sokolačkih sela prema susjednoj Rogatici, rekao je načelnik ove opštine Milovan Bjelica.

On je naveo da je izgrađen primarni i sekundarni vod ukupne dužine 10.000 metara i da je u toku izrada priključaka za domaćinstva, za Manastir Svete Trojice u Ozerkovićima i grobljansku kapelu u Đedovcima.

Bjelica kaže da će za svako domaćinstvo priključak koštati 800 KM na dijelu vodovoda izgrađenog za sela Đedovci, Ozerkovići, Kazimerovići, Zagajevi i Vrbarje na području opštine Sokolac.

On je potsjetio da je izgradnja vodovoda zajednički projekat opština Sokolac i Rogatica ukupne vrijednosti skoro 7.000.000 KM.

Prema njegovim riječima, ovaj sistem sa nekoliko izgrađenih rezervoara napaja se sa vodovoda Bioštica na području Sokoca.

Završetkom vodovoda, kako kaže, vodu će dobiti 26 sela šireg platoa prema Gosini na području Rogatice i pet rubnih sokolačkih sela u kojima su velikim dijelom povratnička domaćinstva.

"Realizacijom cjelokupnog projekta vodu će dobiti 550 domaćinstava u 28 sela od Stjenica i Sočica do Gosine na području opštine Rogatica i u pet rubnih sela na jugozapadnom dijelu Glasinačkog polja na području opštine Sokolac", pojasnio je Bjelica.

On je dodao da se dio vodovoda u ovoj lokalnoj zajednici gradi u okviru treće komponente velikog projekta "Snabdijevanje vodom i kanalizacija opštine Sokolac" čija je realizacija počela 2013. godine.

Bjelica je naveo da se vodovod gradi uglavnom donatorskim sredstvima od kojih su znatan dio izdvojili Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede u BiH (IFAD), Turska razvojna agencija TIKA, Savjet ministara, opštine Sokolac i Rogatica, te fondovi i ministarstva za povratak i ruralni razvoj na svim nivoima vlasti u BiH.

U porodici Delivoja Mijatovića u selu Zagajevi kažu da su uplatili svoju obavezu za priključak, jer im vodovod koji čekaju skoro 70 godina znači sve za održavanje kuće i imanja na kome se bave proizvodnjom mlijeka i romanijskog kajmaka.

Najveći broj domaćinstava u ovom kraju, kako kažu, snabdijeva se vodom iz starih bunara ili čatrnja u koje cisternama dovoze vodu iz okolnih sela ili sa Sokoca udaljenog petnaestak kilometara. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije