Gradovi

Vodostaj Save Kozarskoj Dubici u opadanju

Vodostaj Save Kozarskoj Dubici u opadanju
Foto: N.N. | Vodostaj Save Kozarskoj Dubici u opadanju

ISTOČNO SARAJEVO - Vodostaj Save u Kozarskoj Dubici je u opadanju, dok je u Gradišci i Srpcu u blagom porastu, podaci su Republičke uprave Civilne zaštite.

U Brodu je na snazi vanredna odbrana od poplave, kao i na području Semberije.

Pripadnici Specijalizovane jedinice za zaštitu na vodi i pod vodom, sa kolegama iz lokalnih Civilnih zaštita, raspoređeni su uz rijeku Savu, obilaze zaplavljene objekte i stanovništvo, dostavljaju potrebne namirnice, lijekove.

Nema informacija o ugroženim ljudskim životima, niti o odsječenom stanovništvu.

Nakon poziva iz Broda danas će dio Specijalizovane jedinice sa pumpama velikog kapaciteta biti u naselju Gornja Močila u ovoj opštini.

Sava je i dalje u žiži pažnje strukture zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj, a Republička uprava Civilne zaštite je konstantno angažovana na izvršavanju svojih zadataka.

I dalje na snazi redovna odbrana od poplava

Na području grada Bijeljina u prethodna 24 časa došlo je do blagog porasta vodostaja rijeke Drine i rijeke Save, zbog čega ostaje na snazi redovna odbrana od poplava, saopšteno je iz gradske Civilne zaštite.

Vodostaj rijeke Drine jutros je u 6.00 časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosio 332 centimetra i za prethodna 24 časa porastao je za pet centimetara, dok je protok rijeke Drine na Hidroelektrani "Zvornik" u 6.00 časova iznosio 1.283 metra kubna u sekundi.

"Vodostaj rijeke Save je u blagom porastu - za prethodna 24 časa porastao je za jedan centimetar i jutros je u 6.00 časova na vodomjernoj stanici u Rači iznosio 717 centimetara, odnosno 67 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava2, navedeno je u saopštenju.

Zaplavljene površine u Mjesnoj zajednici Novi približno su iste kao i prethodnog dana - zaplavljeno je 500 hektara poljoprivrednog i zemljišta pod šumom.

Vodostaji manjih rijeka Janje, Gnjice i Lukavca su u prihvatljivim granicama.

S obzirom na najavljene padavine narednih dana, stanovništvo u naseljima koja gravitiraju navedenim riječnim vodotocima upozoreno je da preduzme preventivne mjere zaštite materijalnih dobara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije