Gradovi

Vodostaj Une stagnira, preduzimaju se mjere zaštite

Vodostaj Une stagnira, preduzimaju se mjere zaštite
Foto: N.N. | Vodostaj Une stagnira, preduzimaju se mjere zaštite

KOSTAJNICA - Vodostaj rijeke Une u Kostajnici od jutros stagnira i danas u 13.00 časova iznosio je 200 centimetara, što je ispod kote redovnih mjera odbrane od poplava koje se preduzimaju kada ova rijeka dostigne nivo od 340 centimetara, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Pašić je dodao da su, zahvaljujući regulaciji potoka Tavija i čišćenju kanala, ovaj i drugi potoci ostali u svojim koritima u proteklom periodu, uprkos velikim količinama padavina.

Prema njegovim riječima, opštinska Služba civilne zaštite dobila je upozorenje od Republičke uprave Civilne zaštite da se od subote do srijede, 11. do 15. maja, očekuju obilne padavine koje bi mogle izazvati poplave.

"U skladu sa upozorenjem, prati se stanje svih vodotoka na području opštine i preduzimaju odgovarajuće mjere zaštite. Služba civilne zaštite opremljena je određenim količinama materijala i opreme za vanredne situacije, a za sada nije potrebna dodatna mobilizacija ljudstva i tehnike", rekao je Pašić.

Republička uprava Civilne zaštite upozorila je institucije, kolektive, nadležne službe i građane da svoje aktivnosti prilagode meteorološkoj prognozi i da dodatnu pažnju obrate na imovinu, pogotovo uz vodotoke, zbog najavljenih obilnih padavina koje mogu izazvati poplavu.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, od 11. do 15. maja u Republici Srpskoj se očekuju obilnije padavine, a mjestimično može pasti i više od 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije