Gradovi

"Vodovodu" prijeti ekonomski krah

"Vodovodu" prijeti ekonomski krah
Foto: Arhiva | "Vodovodu" prijeti ekonomski krah

BIHAĆ - Javnom komunalnom preduzeću "Vodovod" iz Bihaća prijeti ekonomski krah nakon što je Gradsko vijeće u tom gradu odbilo njihov zahtjev za povećanje cijene vode.

Prema riječima Mirsada Merdanića, direktora ovog preduzeća, prijedlog je bio da cijena po kubiku ubuduće iznosu 1,20 maraka umjesto dosadašnjih 94 feninga, što, međutim, gradski vijećnici nisu prihvatili.

Merdanić smatra kako su tome kumovali politički motivi te da se nije vodilo računa o negativnim implikacijama za poslovanje ovog važnog preduzeća.

"Dovedeni smo u jako tešku poziciju, praktično pred ekonomski slom, jer su cijene električne energije, repromaterijala i svih inputa u našoj proizvodnji drastično porasle. Smatramo da nije riječ o značajnom poskupljenju i da bismo uz povećanje opet imali jednu od najnižih cijena u Bosni i Hercegovini", kaže Merdanić.

Prema njegovim riječima, uz poskupljenja problem je i sve manji broj korisnika usljed migracija stanovništva, što je dovelo do smanjene proizvodnje vode.

"Zbog javnosti ću reći da smo u protekloj godini fakturisali 111.000 kubika manje potrošene vode u odnosu na 2021. godinu. Znači, uz sve aktuelne probleme, sve je manje i potrošača", navodi Merdanić.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini su ekonomski preživjeli samo zahvaljujući finansijskoj injekciji iz gradskog budžeta u iznosu od 550.000 maraka.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim komunalnim preduzećima na području USK koja se bave snabdijevanjem vodom, s obzirom na to da su svuda na snazi još iste cijene.

U Javnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" iz Sanskog Mosta navode kako ogromna sredstva i resurse koriste za otklanjanje sve češćih kvarova na vodovodnoj mreži.

"Radi se o dotrajaloj mreži, cijevima koje su stare po nekoliko decenija, a mi od sadašnjih prihoda ne možemo ulagati u obnavljanje distributivne mreže", kaže Mensur Islamović, direktor tog preduzeća.

Dodaje kako je tome glavna kočnica cijena vode koja se nije mijenjala već punih 12 godina, dok su u međuvremenu svi troškovi poslovanja enormno porasli.

"Mi smo svjesni toga da se radi o osjetljivoj socijalnoj tematici, ali moramo uzeti u obzir da su cijene energenata, dijelova, materijala i opreme koju koristimo višestruko skočile", kaže Islamović, uz podsjećanje da cijenu usluga vodosnabdijevanja određuje Općinsko vijeće Sanski Most. Dodao je kako situaciju usložnjavaju i aktuelne migracije stanovništva jer se veliki broj ranijih korisnika odselio pa je manja potrošnja vode, a time i prihodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije