Gradovi

Vrtić "Naša radost": Mjere urodile plodom, djeca sigurna

Vrtić "Naša radost": Mjere urodile plodom, djeca sigurna
Foto: N.N. | Vrtić "Naša radost": Mjere urodile plodom, djeca sigurna

TREBINJE - Dječji vrtić "Naša radost" jedna je od rijetkih ovakvih ustanova u Republici Srpskoj koje za sve vrijeme pandemije nisu prekidale svoj rad, ali nije imala niti jedan slučaj zaraze virusom korona kod djece.

"Već godinu dana funkcionišemo u posebnom režimu tokom pandemije korona virusa, a od prošle godine su na snazi neke nove mjere kojim smo se prilagodili i kojih se pridržavamo", kaže Janja Ćapin, direktorica vrtića.

Napominjući da ni u prvom prošlogodišnjem zaključavanju vrtić nije prestajao s radom, već je bio smanjen broj djece koja su pohađala ovu predškolsku ustanovu, Ćapinova navodi da su vrlo brzo nastavili s normalnim radnim vremenom.

"Mi smo jedan od rijetkih vrtića koji nisu prekidali s radom, a samo jedna vaspitačica je bolovala od korone, dok kod djece nismo imali zaraze, što je najvažnije, čak ni u posljednjih mjesec dana, kada je situacija najteža", navodi dalje Ćapinova.

Ona ističe da se poštuju sve propisane mjere Instituta za javno zdravstvo RS, vrši se trijaža i djece i osoblja, a dva puta sedmično radnici gradske ustanove "Ekologija i bezbjednost" dezinfikuju sve objekte vrtića.

Iako je rekordni broj upisane djece iz 2019. godine zbog virusa korona kasnije smanjen,  sva četiri objekta vrtića "Naša radost" rade punim kapacitetima, sa dvadeset punih vaspitnih grupa, pa se traži i mjesto više.

"Imamo liste čekanja, a to je naročito izraženo u manjim, jasličkim grupama, gdje je i manji broj djece, ali smo se potrudili da primimo svu predškolsku djecu, kako bi se što kvalitetnije mogla pripremiti za polazak u školu", dodaje Ćapinova uz objašnjenje da za mjesec dana kreće upis.

S obzirom na to da se zbog epidemiološke situacije ni ove ni prošle godine nije realizovala takozvana mala škola za predškolsku djecu koja nikada nisu pohađala vrtiće, kako bi se lakše uklopila u školu, ona dodaje da je ipak formirana nova predškolska grupa koju je prihvatio jedan dio roditelja, pa djeca redovno pohađaju vrtić.

U vrtiću "Naša radost" od 2013. godine nije mijenjana cijena boravka djece, pa su izdvajanja roditelja za poludnevni boravak 70 maraka, odnosno za cjelodnevni 120 i jaslice 150 KM, među najnižim u Republici Srpskoj i zasad se cijene ne planiraju korigovati, iako se kvalitet usluga ipak podiže i rade se rekonstrukcije na dva starija objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije