Gradovi

Za bolnice i opštinu Stari Grad 45,7 miliona KM

Za bolnice i opštinu Stari Grad 45,7 miliona KM
Foto: N.N. | Za bolnice i opštinu Stari Grad 45,7 miliona KM

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Jusef bin Ibrahim el Basam potpisali su danas u Sarajevu kreditne sporazume u vrijednosti od 45,7 miliona KM za projekte obnove i opremanja bolnica u Mostaru i Konjicu, te više projekata u sarajevskoj opštini Stari Grad.

Bevanda je nakon potpisivanja rekao da je ugovor o izgradnji i obnovi bolnica vrijedan 32,4 miliona KM, a za sarajevsku opštinu Stari Grad 13,3 miliona KM.

Period trajanja zajma je 25 godina, uključujući pet godina grejs perioda, a kamatna stopa je dva odsto na godišnjem nivou.

Za Kantonalnu bolnicu "Dr Safet Mujić" odobreno je 9,7 miliona KM za obnovu stare zgrade, izgradnje odjeljenja za fizikalnu terapiju, palijativnu njegu, mikrobiološku laboratoriju, sanaciju krova na Odjeljenju intenzivne njege i parkinga, te nabavku medicinske i nemedicinske opreme.

Bevanda je izjavio da je cilj da budu obnovljeni objekti, da se opreme najsavremenijom medicinskom opremom i time poveća kvalitet i obim zdravstvenih usluga korisnika ovog medicinskog centra.

Za bolnicu u Konjicu biće izdvojeno 3,2 miliona KM za obnovu laboratorije, kuhinje, apoteke, vešeraja i izgradnju dodatnog sprata za smještaj još 30 kreveta za Odjeljenje neurologije i pedijatrije, potom nabavku medicinske i druge potrebne oprema, ambulantnih kola, kompjuterske i medicinske opreme.

Cilj i ovog projekta je povećanje kvaliteta usluga korisnika ovih centara.

Za Univerzitetsku bolnicu Mostar namijenjeno je 19,4 miliona KM za izgradnju Dječije klinike.

Sporazum o zajmu za razvoj infrastrukture u opštini Stari Grad sastoji se od više komponenti - izgradnja i obnova parkinga i prostora opšte namjene, izgradnja sportske dvorane u Osnovnoj školi "Edhem Mulabdić", obnova zgrade opštine Stari Grad i završetak izgradnje i opremanje opštinske ambulante.

Bevanda je istakao da je ovo jedan od primjera da inicijative koje dolaze sa lokalnog nivoa, kada su uobličene i zadovoljavaju sve kriterijume, budu i realizaovne.

Basam je rekao da je potisivanjem ova dva sporazuma Saudijski fond za razvoj do sada uložio 307 miliona KM za razne izuzetno važne razvojne projekte u BiH.

On je dodao da je Saudijski fond za razvoj opredijeljen da nastavi ovakvu saradnju i da i u budućnosti finansira razvojne projekte u BiH.

U ime korisnika dobijenih sredstava zahvalili su direktor Univerzitetske bolnice u Mostaru Anto Kvesić i načelnik opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije