Gradovi

Za izgradnju hrama u Potkozarju prikupljeno gotovo 30.000 dolara

Za izgradnju hrama u Potkozarju prikupljeno gotovo 30.000 dolara
Foto: N.N. | Za izgradnju hrama u Potkozarju prikupljeno gotovo 30.000 dolara

Za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u mjestu Međuvođe, u opštini Kozarska Dubica, s ciljem očuvanja sjećanja na mučeničko stradanje Srba u Јasenovcu i drugim mjestima do sada je prikupljeno gotovo 30.000 dolara, rekla je Srni Snežana Dimitrijević iz Australije, koja je jedna od inicijatora prikupljanja novca.

Dimitrijevićeva je ukazala na značaj izgradnje ovog hrama u Potkozarju koje je mnogo stradalo u Drugom svjetskom ratu, kada je najveći broj djece, žena, starih i nemoćnih sa prostora Kozare, Knešpolja i mnogih drugih krajeva, poslije ofanzive na Kozari provedeno kroz Međuvođe, a potom ubijeno i pogubljeno u logoru Јasenovac.

Ona je navela da je u periodu od 1942. godine na području Međuvođske parohije više od 700 djece odvedeno u pravcu Јasenovca i od tada im se gubi svaki trag.

"Sveto mjesto posvećeno je stradanju jasenovačkih žrtava u Drugom svjetskom ratu od Nezavisne Države Hrvatske. Sigurna sam da će ova crkva sijati posebnim sjajem i da ćemo se ponositi što smo dio nečega ovoliko bitnog za srpski narod. Pozivam sve ljude dobre volje da se odazovu našem pozivu i svojim prilozima pomognu izgradnju hrama", poručila je Dimitrijevićeva.

Ona je dodala da je do sada prikupljeno gotovo 30.000 dolara za izgradnju ovog hrama.

"Porodica Gvozden Zoran i Bojana u saradnji sa organizacijom "28. jun" je tokom vikenda u Milvokiju organizovala druženje na kojem je za izgradnju naše svetinje u Međuvođu prikupljeno oko 6.000 dolara", rekla je Dimitrijevićeva.

Ona je navela da se novčana sredstva mogu uplatiti na žiro račun Srpske pravoslavne crkvene opštine u Knežici: IBAN: BA395620108047299649, SVIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79240 Kozarska Dubica, NLB banka Banjaluka.

Izgradnja hrama počela je 2018. godine, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Јefrema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije