Gradovi

Za smanjenje aerozagađenja u TK izdvojeno 2, 2 miliona KM

Za smanjenje aerozagađenja u TK izdvojeno 2, 2 miliona KM
Foto: N.N. | Za smanjenje aerozagađenja u TK izdvojeno 2, 2 miliona KM

TUZLA- Vlada Tuzlanskog kantona i UNDP danas su u Tuzli potpisali ugovor o zajedničkom finansiranju projekta „Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika“.

Ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju projekta bit će 2, 2 miliona KM, planirana su za mjere povećanja energetske efikasnosti, institucionalizaciju energetskog menadžmenta, podizanje svijesti o energijskoj učinkovitosti, podizanje kapaciteta, te pravni okvir i finansijski mehanizmi.

Vlada TK osigurala je dva miliona, a UNDP 200 hiljada KM te svu tehničku pomoć ali i vršit će provođenje postupka javne nabavke.

U koje objekte će se ulagati, Vlada Tk tek treba odlučiti. Projekat podrazumjeva sufinansiranje kotlova na pelet, toplotnih pumpi, solarnih panela, itd.

„ U zadnjih desetak godina Vlada nije imala nekih velikih aktivnosti sa UNDP-em, tako da nam je drago da smo ponovno otvorili ova vrata. Ovim projektom nastojimo napraviti jedan iskorak, jer današnji sporazum je samo inicijalna kapisla za realizaciju i drugih projekata“, kazao je Denijal Tulumović, premijer TK.

Energetska efikasnost i smanjenje zagađenja zraka je veliki prioritet za UNDP u BiH i to je dio klimatskog obećanja u cijelom svijetu, rečeno je iz ove organizacije.

„Izuzetno mi je drago da pitanje poboljšanja energetske efikasnosti javnog sektora dobiva sve značajniju pažnju u Bosni i Hercegovini na svim nivoima vlasti. Kroz UNDP-ev projekat, koji finansira Zeleni klimatski fond, bit će energetskih obnovljeno 430 javnih zgrada u cijeloj BiH, s ukupnom investicijom od 122,5 miliona US dolara uz sufinansiranje domaćih institucija“, kazala je Steliana Nedera iz UNDP-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije