Gradovi

Za tri mjeseca kažnjeno 255 pijanih vozača

Za tri mjeseca kažnjeno 255 pijanih vozača
Foto: N.N. | Za tri mjeseca kažnjeno 255 pijanih vozača

TREBINJE - Konzumiranje alkohola omladine i mlađih osoba sve je veći problem sa kojim se pripadnici Policijske uprave Trebinje u Hercegovini bore čestim kontrolama ugostiteljskih objekata, ali i kontrolama Saobraćajne policije na putevima i preventivnim djelovanjem.

U prva tri mjeseca ove godine iz saobraćaja je isključeno 255 pijanih vozača, a to je, kako je na tromjesečnoj pres-konferenciji PU Trebinje rekao načelnik Siniša Laketa, veliki broj.

"Puno je to, jer su u pitanju pokazatelji koji govore o tome da je previše prisutno konzumiranje alkohola kod omladine i mlađih lica, naročito u danima vikenda, pa, shodno tome, PU Trebinje pravi analize i pristupa planskom sankcionisanju i otklanjanju ovakvih prekršaja", objasnio je Laketa.

Dodaje da se policija na sve načine trudi da identifikuje počinioce ovakvih prekršaja, kako bi omogućila svim učesnicima u saobraćaju što veću bezbjednost, baveći se, kako kaže, uzročno-posljedičnom vezom ugostiteljskih objekata, diskoteka i drugih javnih mjesta gdje je povećano okupljanje lica sklonih konzumaciji alkohola.

"Većina primjera u kojim je policija upotrijebila silu odnosi se na privođenje lica u alkoholisanom stanju, uz upotrebu sredstava za vezivanje", kazao je Laketa.

Dodao je da policija još kod djece školskog uzrasta djeluje preventivno, pa u školama sa nastavnicima organizuje predavanja o štetnosti i sankcionisanju konzumiranja alkohola, ali nastavlja i policijske akcije u kojima kažnjava one objekte u kojim se nedozvoljeno toči alkohol.

"Kaznena politika nije bila neadekvatna kada su u pitanju ugostiteljski objekti u kojim je dokazano da se toči alkohol licima mlađim od 18 godina, duševno oboljelim ili onim koji su u očigledno pijanom stanju i ne postoji nijedan razlog da ne nastavimo dalje po tom pitanju", precizirao je Laketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije