Gradovi

Zaboravljenim vodenicama vraćaju stari sjaj

Zaboravljenim vodenicama vraćaju stari sjaj
Foto: N.N. | Zaboravljenim vodenicama vraćaju stari sjaj

CAZIN - Mještani sela Liskovac, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Cazina, započeli su prije desetak dana uređenje korita rječice Gračanice, na kojoj se i danas nalaze ostaci više starih vodenica iz prošlosti.

Već dugi niz godina cijeli ovaj lokalitet je bio u zapuštenom stanju, obrastao gustom vegetacijom i gotovo nepristupačan, dok su vodenice bile prepuštene propadanju i zubu vremena.

Jedan od organizatora ove akcije, Sadmir Škrgić, ističe kako je do sada uklonjeno mnogo rastinja, ali i smeća koje je rijeka donijela svojim tokom. Dodaje kako su vodenice nekada bile središte društvenog života,  mjesta gdje su mladi ašikovali i družili se.

"Želja nam je da cijelo ovo područje dovedemo u sasvim novo stanje, kako bi ovaj prostor građani mogli posjećivati, dolaziti na izlete i šetati uz obale rijeke. Pokušaćemo, također, da obnovimo nekoliko mlinova koji su nekada bili u funkciji, a podršku u ovim aktivnostima daju nam brojni donatori", istakao je Škrgić.

Husnija Čaušević, jedan od starijih mještana i učesnika akcije, kaže kako je pomenuta rijeka u prošlosti bila poznata po brojnim vodenicama.

"Na ovoj rijeci je postojalo mnogo mlinova koji su mljeli žito i ja ih se dobro sjećam još iz djetinjstva. Nekada je žito značilo život, pa su mlinovi mljeli pšenicu, kukuruz, ječam i zob, značili su život za stanovništvo ovoga kraja. Nažalost, došla su neka druga vremena, pa je i ova naša starina zaboravljena i prepuštena propadanju", kaže Čaušević.

Dodaje kako su vodenice nosile nazive po vlasnicima ili lokalitetima gdje su bile izgrađene, pa su tako i danas ostali toponimi kao što su Begin mlin, Bešinovac, Vilenica, Čardak, Novak, Slap i drugi.

Čaušević se prisjeća kako su stari vodeničari nekada imali toliko posla da se pravio raspored u okolnim selima kada će ko mljeti žito.

"Danas se brašno može kupiti u trgovinama, ali se njegov kvalitet  nikako ne može mjeriti s brašnom koji izađe ispod kamenog žrvnja. To je jedan od najvažnijih dijelova vodenice i mora biti izrađen od najkvalitetnijeg kamena", objašnjava on.

Kaže kako se usluga mljevenja žita u vodenici obično plaća ušurom, drugim riječima vodeničaru se ostavljao dio brašna.

Dodaje kako se raduje što će uskoro na Gračanici oživjeti klopotanje vodeničkog točka, kako bi se od zaborava otrgnuo dio tradicionalnog života kakav je nekada bio na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije