Gradovi

Pratite nas na Google news

Zagađenje vazduha u Tuzli uzrok 136 prijevremenih smrti u 2018.

Zagađenje vazduha u Tuzli uzrok 136 prijevremenih smrti u 2018.
Foto: Centar za ekologiju i energiju | Zagađenje vazduha u Tuzli uzrok 136 prijevremenih smrti u 2018.
Srna

TUZLA - Zagađenje vazduha prašinom u Tuzli tokom 2018. godine bilo je duplo veće od dozvoljenog i izazvalo je više od stotinu prijevremenih smrtnih slučajeva, navodi se u najnovijem izvještaju pod nazivom "Podizanje smoga".

 

U dokumentu, koji su objavili mreža nevladinih organizacija "Benkvoč", Alijanse za zdravlje i životnu sredinu HEAL i Centra za ekologiju i energetiku u BiH, navodi se da su mjerenja zagađenja vazduha tokom pet mjeseci u 2018. godini pokazala da je prosječan nivo grubih čestica PM 10 dvostruko veći od dozvoljenog i da iznosi 78,9 mikrograma po metru kubnom, dok je prosječno godišnje zakonsko ograničenje 40 mikrograma. 

U izvještaju se ističe da je u 98 od 144 dana prekršeno dnevno ograničenje, dok je prekoračenje dozvoljeno maksimalno 35 dana godišnje. 

Internet stranica mreže "Benkvoč" piše da je nezavisno praćenje organizovano zbog toga što ne postoji zvanično mjerenje PM 10 u Tuzli, već samo za fine čestice, poznatije kao P 2,5, iako u BiH postoji ograničenje i za grube čestice. 

U dokumentu se ističe da je zagađenje finim česticama uzrok 136 smrtnih slučajeva u Tuzli tokom prošle godine, što je 17 odsto od svih smrtnih slučajeva lica starijih od 30 godina. 

Ukoliko bi zagađenje ostalo u okvirima dozvoljenog, ono bi i dalje bilo uzrok smrti 63 odrasla lica u Tuzli, mada bi poštovanjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije to moglo da se izbjegne. 

U izvještaju mreže, čije je sjedište u Pragu, ističe se da je zagađenje grubim česticama dovelo do 1.339 novih slučajeva bronhitisa u Tuzli tokom prošle godine. 

Organizacije napominju da lokalne vlasti, umjesto da se usredsrede na smanjenje zagađenja, planiraju igradnju nove jedinice lokalne elektrane, koja je izgrađena tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. 

U izvještaju se naglašava potreba za brzim reagovanjem vlasti, kao i to da su potrebne mjere kako bi se smanjilo zagađenje ugljem, ali i unapređivanje mreže praćenja kako bi bio utvrđen nivo uticaja zagađenja na zdravlje. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije