SP Qatar 2022.

Gradovi

Zajedništvom i donacijama do puta nakon više od četiri vijeka

Zajedništvom i donacijama do puta nakon više od četiri vijeka
Foto: Facebook/Nikola Rokvić/Srna | Zajedništvom i donacijama do puta nakon više od četiri vijeka

BOSANSKI PETROVAC - Nakon četiri i po vijeka, zahvaljujući mještanima, parohu i institucijama u selu Kolunić, kod Bosanskog Petrovca, asfaltiran je put ka Hramu Preobraženja Gospodnjeg.

Nemanja Davidović, predsjednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac, istakao je u izjavi za "Nezavisne" da je ovo samo pokazatelj kakvo je stanje u ovoj lokalnoj zajednici i da, zajedno sarađujući, mogu da se naprave stvari koje su veoma dugo čekane.

"Bosanski Petrovac ovakvim stvarima pokazuje jedno pravo lice Bosne i Hercegovine i dokazuje da je moguća zajednička saradnja. Nosilac inicijative i ideje je Crkvena opština Kolunić i paroh Zdravko Bogojević. On je i najzaslužniji što je ovaj projekat ugledao svjetlost dana i što je to završeno. On je sve vodio, a mi smo bili tu da pomognemo da se završi do kraja", naglasio je Davidović.

Paroh Bogojević rekao je medijima ranije da je ovaj projekat ujedinio sve vjere i podstakao brojne priložnike da se uključe u akciju.

"Vrijednost asfaltiranja puta je oko 140.000 KM, a za kratko vrijeme uspjeli smo da sakupimo novac", naveo je Bogojević.

Ovaj put su prije nekoliko dana zajednički presijecanjem vrpce otvorili Ivana Prvulović, ministarka za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Kantonu Sarajevo, i pjevač Nikola Rokvić, sin legende narodne muzike Marinka Rokvića, koji vuče porijeklo iz ovog kraja.

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije u Koluniću je blagoslovio put ka hramu Preobraženja Gospodnjeg.

"Ono sve što se stvara u ovome svijetu treba da se gradi na čvrstom temelju. I neka je sve što stvaramo blagosloveno, bio to ovaj put ili kuća, sve što gradili s ljubavlju i vjerom treba da činimo. Blagodarim svima koji su učestvovali u izgradnji ovoga puta. Želim da zablagodarim ocu Zdravku što se zalaže za ovu parohiju pored svih svojih obaveza koje ispunjava. On uspijeva da okuplja ovaj narod u Koluniću i da zajedno rade i grade", naveo je episkop.

Prvulovićeva je istakla da je Vlada Kantona Sarajevo opredijeljena da ruši barijere i predrasude među narodima i institucijama.

"Imali smo privilegiju da učestvujemo u ovom projektu sa 70.000 maraka. Novac usmjeravamo za podršku povratku širom BiH", navela je Prvulovićeva.

Rokvić je naveo da je ponosan na ovo mjesto na kojem je sve počelo krštenjem u ovom hramu, te da je napravivši čitav krug u životu, ponovo na mjestu odakle je potekao.

"Ovde su rođeni i moj deda i otac, ovde je moj koren. Bez pravog korena nema ni lepog cveta. Trudim se da obnovim svoj kraj, brat Marko i ja dolazimo često, namera nam je i da obnovimo kuću. Ovde smo svoji na svome", kazao je Rokvić.

Zaslužnim dobrotvorima uručene su gramate arhijerejskog priznanja, a Nikola Rokvić je odlikovan Ordenom novomučenika bihaćko-petrovačkih za ličnu, materijalnu i duhovnu pomoć hramu Preobraženja Gospodnjeg.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat "PRO-Budućnost". Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije