Gradovi

Zbog brzog rasta trave proglašena prirodna nepogoda u sarajevskoj opštini

Zbog brzog rasta trave proglašena prirodna nepogoda u sarajevskoj opštini
Foto: N.N. | Zbog brzog rasta trave proglašena prirodna nepogoda u sarajevskoj opštini

NOVI GRAD, SARAJEVO - Stanje prirodne nepogode u opštini Novi grad Sarajevo, ni manje ni više, zbog brzog rasta trave traje već 12 dana, a takva odluka uopšte pokrenula je lavinu oštrih reakcija.

"Članom 3. u zakonu jasno je definisano šta su prirodne nepogode i druge nesreće, a u taj spisak nikako ne ulazi brzi rast trave", navode iz SDPa.

Načelnik opštine Semir Efendić je 21. juna proglasio stanje prirodne nepogode i druge nesreće zbog "neuobičajeno brzog rasta trave", pozivajući se na Zakon o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Elvis Hodžić, šef Kluba vijećnika SDP BiH u opštini Novi grad Sarajevo, kaže kako je jasno da Vlada Kantona Sarajevo i KJKP "Park" ne rade svoj posao kada je u pitanju održavanje zelenih površina, ali da to nije razlog za proglašavanje elementarne nepogode, te da se otvara veliki prostor za malverzacije i zloupotrebe.

Ono što je Hodžić htio da istakne je to što se u slučaju proglašenja prirodne nepogode stvara mogućnost neplanskog raspolaganja budžetskim sredstvima i sredstvima civilne zaštite.

"Pravo pitanje je koliko je novca potrošeno i na koji način nakon proglašavanja elementarne nepogode. Od predsjedavajućeg Vijeća ću tražiti sazivanje tematske sjednice jer ima mnogo elemenata krivične odgovornosti", naglašava Hodžić.

Do načelnika opštine i njegovog komentara čitave situacije se juče nije moglo doći ni telefonski.

"S obzirom na to da preduzeće 'Park', koje je nadležno za održavanje javnih zelenih površina, nije imalo kapacitete da prevaziđe ovaj problem, te da su građani uputili niz pritužbi na održavanje zelenih površina, Štab Civilne zaštite općine Novi grad održao je vanrednu sjednicu, na kojoj je donesena odluka da se proglasi stanje prirodne opasnosti, zbog mogućnosti pojave zmija i štakora, usljed bujne vegetacije", stoji na sajtu opštine.

Jedna od službenica odjeljenja u čiju nadležnost spadaju ova i slična pitanja na naše pitanje da li je stvarno proglašeno stanje prirodne nepogodne zbog brzog rasta trave, odgovorila je da nije zbog brzine kojom raste trava nego zbog nemogućnosti da se ista pokosi.

Hodžića interesuje koliko će ovakav potez koštati građane.

"Koliko uposlenih ima preduzeće 'Park', koliko uposlenih ima preduzeće 'Lokom' i da li ovo znači pripremu za nova zapošljavanja u ovom općinskom preduzeću", zapitao je javnost Hodžić.

Pomenuta službenica nam je telefonski rekla da sve što se sada kosi i radi poslije proglašenja elementarne nepogode je u suštini na dobrovoljnoj bazi da se stanje kolikotoliko sredi.

Inače, po trenutnom zakonu pod elementarne nepogodne spadaju poplave, suše, zemljotresi, klizišta, pojava zarazne bolesti i tome slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije