Gradovi

Zbog nove tužbe ponovo blokiran račun opštine Kozarska Dubica

Zbog nove tužbe ponovo blokiran račun opštine Kozarska Dubica
Foto: N.N. | Zbog nove tužbe ponovo blokiran račun opštine Kozarska Dubica

KOZARSKA DUBICA - Račun opštine Kozarska Dubica ponovo je blokiran zbog nove tužbe na osnovu koje bi iz opštinskog budžeta trebalo isplatiti 98.000 KM, rekao je danas načelnik te opštine Radenko Reljić.

Reljić je novinarima rekao da je riječ o tužbi jednog zaposlenog u opštinskoj upravi Kozarska Dubica, a da osim ove, postoji još jedna tužba iz ranijeg perioda u iznosu od 60.000, što onemogućava normalno funkcionisanje budžeta.

"Ovo je šesta ili sedma blokada računa u ovoj godini, a situacija je postala finansijski nemoguća. Od osam miliona KM, koliki je naš izvorni budžet, do sada je u rezervaciji milion KM po osnovu tužbi, a 400.000 KM je skinuto sa opštinskih računa", rekao je Reljić.

On je dodao da zbog toga trpe socijalne kategorije i zaposleni u opštinskoj upravi, čije su plate dovedene u pitanje.

Reljić je rekao da je Vlada Republike Srpske pomogla kroz projekte, ali nema zakonskog osnova da "ubacuje" novac u tekuću likvidnost opština.

"Imamo problem koji prevazilazi naše mogućnosti, ali nastojaćemo sa nadležnim institucijama pronaći rješenje jer ne postoji nijedna lokalna zajednica za ovolikim zaduženjima iz prethodnog perioda", rekao je Reljić.

On je naveo da je krajem prošle sedmice održao sastanak sa radnicima iz opštinske uprave i budžetskim organizacijama na kojem je objasnio tekuću problematiku, te da su se u rješavanje problema uključili i sindikati.

"Radnicima je jasno o čemu se radi i svi zajedno ćemo početi jednu pravnu bitku, a nadam se da ćemo uskoro naći neko povoljno rješenje", dodao je Reljić.

On je rekao da će tražiti od sljedećeg saziva Narodne skupštine Republike Srpske da se zaštite lokalne zajednice kojima zbog ovakvih problema prijeti uništavanje.

Predsjednik Sindikalne organizacije Opštinske uprave Kozarska Dubica Željko Burazor rekao je da su radnici upoznati o svim problemima u budžetu i pristiglim tužbama.

On je dodao da zaposleni u opštinskoj upravi ne okrivljuju načelnika za trenutnu problematiku koja datira iz prethodnog perioda, te da pružaju Reljiću punu podršku u rješavanju problema.

Na sastanku sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenko Reljićem danas je bio i predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

"Ovo su zabrinjavajući podaci za sve institucije vlasti u Republici Srpskoj jer ovdje nisu samo u pitanju plate radnika, nego egzistencija jedne opštine. Ovo je pokazatelj da hitno moramo mijenjati Zakon o jedinicama lokalne samouprave jer imamo mnogo nelogičnosti u samom zakonu", istakao je Marić.

On je pozvao radnike iz opštinske administracije da imaju razumjevanje za težak položaj u kome se nalazi ova lokalna zajednica, te naglasio da će njihova prava biti zaštićena i bez tužbi prema opštini.

Zamjenik direktora Centra za informisanje i kulturu Kozarska Dubica Nada Markuc Ranilović izjavila je da je zbog ponovne blokade opštinskog računa dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje ustanova i preduzeća koje se finansiraju sa opštinskog budžeta.

"Osim toga što je ozbiljno ugrožen rad i opstanak preduzeća, radnici strahuju i za lična primanja kojim izdržavaju porodice, školuju djecu, plaćaju kredite i ostalo nam je samo da se nadamo da će načelnik uraditi i moguće i nemoguće stvari kako bi ponovo spasao budžet od totalnog kolapsa", izjavila je Ranilovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije