Gradovi

Zbog spora sa komšijama autom ne mogu do kuće

Zbog spora sa komšijama autom ne mogu do kuće
Zbog spora sa komšijama autom ne mogu do kuće

SARAJEVO - Supružnici Mejra i Muhamed Mehmedović iz Ulice Ramiza Salčina, u sarajevskom naseljeu Nedžarići, već skoro 14 godina, od kako su kupili zemlju i napravili kuću, nemaju pristupni put dovoljno širok za prolazak vozila.

To im stvara brojne probleme, jer stari i bolesni moraju nositi i drva do svoje kuće. Ističu da su u ovakvoj situaciji jer komšije, jedan koji je do njih i jedan preko puta njih, nisu ispoštovale dogovor da ostave po 75 centimetara od svojih parcela za put, ali je problem i što je taj dogovor bio usmeni i što su im vjerovali na riječ.

"Kupili smo zemlju od istog gazde, Ranka Jošila, 1999. godine. Gazda je pristao da ostavi od sebe 1,5 metara zemlje za put i trebalo je da komšije do nas i preko puta daju po 75 centimetara. Mi smo ostavili 1,5 metara. Međutim, oni su stavili betonske zidove i ogradili. Ako nam ko dođe, ne može prići autom. Mora ga ostaviti negdje drugdje i onda dođe policija pa naplati 40 KM kazne. Ali najgore nam je zbog drva", ispričala je Mejra Mehmedović.

Kazala je da, zahvaljujući komšiji iza njih, istresu drva u njegovo dvorište i onda ih prebacuju do svoje kuće.

"Nama treba 13 metara drva, jer smo slabi, nemamo cirkulacije. Ali došlo nam je do života i ne možemo više tako raditi. Meni su 63 godine i imala sam dva infarkta, a muž ima 65 godina i astmu", rekla je Mejra.

Već plačući, dodala je da ne zna kome više da se obrate, a njen suprug Muhamed kazao je da su pokušali riješiti svoj problem pravnim putem, ali bez uspjeha.

"Obraćali smo se općini Novi grad i inspekciji, jer su bez građevinske dozvole digli ograde i zapriječili prolaz, ali je to legalizovano i nije riješeno pitanje puta. Tužili smo komšije i gazdu i Općinski sud u Sarajevu tužbu je odbacio i još nam naložio da platimo 280 KM troškova. Nismo još dobili rješenje kojim se odbija tužba. Naš advokat kaže da je razlog što nije izašao na parnicu, a nisu ga ni pozvali. Uložio je žalbu. Stalno dolaze neke komisije i ništa. Nismo uspjeli doći ni do bivšeg ni do sadašnjeg načelnika općine", požalio se Muhamed.

Komšije nisu ispoštovale dogovor da ostave po 75 centimetara od svojih parcela za put, ali je problem i što je taj dogovor bio usmeni, navode Mehmedovići

U ugovoru o kupoprodaji zemlje navedeno je da je obezbijeđen pristupni put od četiri metra širine i 70 metara dužine, ali je riječ o glavnom putu koji ne prolazi pored kuće porodice Mehmedović nego "spornih" komšija.

"Jošilo je kod notara naknadno, prije nekoliko godina, ovjerio izjavu kojom potvrđuje dogovor za put", rekao je Muhamed Mehmedović.

U toj izjavi koja nam je data na uvid izjavljuje da je prodao tri parcele, da je od njega traženo tri metra puta, ali mu to nije bilo isplativo pa je od sebe dao 1,5 metara, a ostatak treba da daju kupci.

"Ne bismo se zamjerali komšijama, ali je došlo do grla. Da su bar ostavili po 50 centimetara, mogao bi se kombi provući", dodao je Muhamed.

Senada Jusufović, čija je kuća do Mehmedovića, kazala je da su kupili zemlju i da su problemi nastali kada su počeli ograđivati svoju parcelu.

"Tada sam prvi put čula za tih 75 centimetara i za put. Čovjeka nisam ni znala. Nisam znala ni ko kupuje do mene ni iza mene. Ne postoji nikakav dogovor za put. Ne postoji nikakav ugovor koji to nalaže. Ne mogu dati svoje. Da je u startu rekao, mogli smo se dogovoriti. Pa komšije smo. I komšiji do sebe sam rekla da slobodno uđe metar u moje. Nema nikakvih problema. Ali sada, kada smo ogradili, ne mogu", istakla je Jusufovićeva.

Kazala je da Mehmedovićima širi put nije ni trebao, jer su stariji, nemaju auto i idu pješice, ali da su zapravo problem podstanari koje bi Mehmedovićevi htjeli imati, a niko neće tu da stanuje ako nema gdje ostaviti automobil.

Napomenula je da nije vidjela ovjerenu Jošilovu izjavu, ali da je vjerovatno data tek prije pet godina i da je pitanje zašto nije data odmah, te da nije vidjela ni presudu po tužbi Mehmedovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije