Hronika

Jednomjesečni pritvor direktorici Doma zdravlja u Bihaću

Jednomjesečni pritvor direktorici Doma zdravlja u Bihaću
Foto: N.N. | Jednomjesečni pritvor direktoru Doma zdravlja u Bihaću

BIHAĆ - Općinski sud u Bihaću odredio je jednomjesečni pritvor za Anelu Softić-Kasumović, direktoricu Doma zdravlja u tom gradu, koja je u protekli petak uhapšena po nalogu Tužilaštva USK. .

U ovoj akciji, koju su proveli pripadnici Federalne uprave policije, uhapšeni su i zaposlenici pomenute zdravstvene ustanove Adnan Lipovača i Nermana Lipovača. Njih dvoje su u potpunosti priznali izvršenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, a Općinski sud im je odredio mjere zabrane obavljanja službene dužnosti i sastajanja sa svjedocima.

Prema riječima tužiteljice Merime Mešanović, Tužilaštvo USK tereti direktoricu da je tokom 2018. i početkom 2019. godine omogućila nezakonito zapošljavanje više od 30 osoba u Domu zdravlja u Bihaću te da je od njih za uzvrat tražila i dobijala novčane darove u vrijednosti od 6.000 do 8.000 maraka po osobi.

"Tužilaštvo je uspjelo dokumentovati 12 slučajeva u kojima su osobe, posredstvom drugoosumnjičenih, dale novac kako bi se zaposlile u Domu zdravlja Bihać. Do realizacije tih zapošljavanja nije došlo, jer su se ona trebala desiti u narednom periodu, a to je spriječeno akcijom Tužilaštva i Federalne uprave policije", kazao je tužilac Adnan Tulić. Prema njegovim riječima, na ovom predmetu radi tim tužilaca Kantonalnog tužilaštva USK i on očekuje da će u narednih mjesec dana optužnica u ovom predmetu biti kompletirana.

Podsjećamo da je na svojoj sjednici, koja je održana prije nekoliko dana, Vlada USK smijenila dosadašnje članove Upravnog odbora Doma zdravlja u Bihaću i imenovala privremene. Prema riječima ministrice zdravstva u Vladi USK Nermine Ćemalović, u ovoj ustanovi je samo tokom protekle godine zaposleno 38 novih radnika.

"Na taj način je Dom zdravlja u Bihaću dodatno finansijski opterećen i sada mu nedostaju novčana sredstva za provođenje Kolektivnog ugovora prema zaposlenicima, te plaćanje usluga dobavljačima", kazala je Ćemalovićeva.

Vezana vijest:

Direktorica DZ Bihać osumnjičena da je radno mjesto naplaćivala do 5.000 evra

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije