Hronika

Pratite nas na Google news

Novaliću, Solaku i Hodžiću ukinute mjere zabrane

Novaliću, Solaku i Hodžiću ukinute mjere zabrane
Foto: N.N. | Novaliću, Solaku i Hodžiću ukinute mjere zabrane
N.N.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je mjere zabrane koje su bile određene premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme "Srebrene maline" Fikretu Hodžiću, koji su osumnjičeni u predmetu "Respiratori".

Ovo je potvrđeno za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, istraga je otvorena zbog sumnjive nabavke 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, preko poljoprivrednog dobra Srebrena malina.

Tokom istrage je, između ostalog, vještačeno da ovi respiratori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, a nabavljeni su upravo zbog pandemije novog virusa korona.

Nakon hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića, Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor, a Sud BiH je donio rješenje kojim odbija prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora, ali uz mjere zabrane, i to sastajanjem sa svjedocima, a brani im se i sa se međusobno sastaju i komuniciraju.

Kako je tada rečeno, mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba. Svaka dva mjeseca će se kontrolisati njena opravdanost.

Osim njih, osumnjičen je i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije