Hronika

Pratite nas na Google news

OEBS osudio prijetnje novinarima

OEBS osudio prijetnje novinarima
Foto: Ilustracija | OEBS osudio prijetnje novinarima
Srna

SARAJEVO - Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir i šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton osudili su danas prijetnje upućene novinarima u BiH, te ističu da se vlasti moraju više potruditi da medijskim radnicima omguće bezbjednosti pri obavljanju posla.

"U interesu demokratskog razvoja zemlje, od ogromnog je značaja da novinari budu bezbjedni u svakom trenutku i da nekažnjavanje napada na njih ne postane uobičajena pojava", istakao je Dezir, te izrazio nadu da će svi počinioci prijetnji biti predmet istražnog postupka i izvedeni pred lice pravde.

Berton je naglasio da nadležni moraju preduzeti sve potrebne mjere da bi stvorili okruženje neophodno za postojanje istinski slobodnih i nezavisnih medija, te da bi se stalo u kraj zastrašivanju novinara, saopšteno je iz OEBS-a.

On je istakao da je neprihvatljivo da se novinari u BiH suočavaju sa nasiljem i zastrašivanjem u ostvarivanju svog osnovnog prava na slobodu izražavanja, koje ima suštinski značaj za svako demokratsko društvo.

U saopštenju se podsjeća se da je tokom ovog mjeseca, glavni urednik informativnog programa javnog servisa BHRT Marko Radoja primio prijeteće pismo, te da je novinarka Milkica Milojević iz dnevnih novina "Euroblic" sa sjedištem u Banjaluci dobila prijetnje upućene telefonom.

Prema izvještajima medija, Adnan Jašarspahić, novinar Rado-televizije Federacije BiH (FTV) i vlasnik onlajn portala "Visoko" (Visoko.co.ba), zbog prijetnji je podnio prijavu protiv dva lica povezana sa lokalnim visokim zvaničnikom.

Povezane vijesti:

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije