Hronika

Oglasio se FUP o slučaju policajca koji je udarao radnika na parkingu u Sarajevu

Oglasio se FUP o slučaju policajca koji je udarao radnika na parkingu u Sarajevu
Foto: Ilustracija | Oglasio se FUP o slučaju policajca koji je udarao radnika na parkingu u Sarajevu

SARAJEVO - Jučerašnji snimak s nadzorne kamere privatnog parkinga na području Opštine Stari Grad u Sarajevu otkrio je kako je zamjenik komandanta Specijalne jedinice FUP-a Zoran Čegar tukao mladića koji radi na tom parkingu.

O ovom slučaju oglasili su se iz FUP-a

"Federalna uprava policije kao temeljni princip u svome radu baštini vladavinu prava, te ističe da neće tolerirati bilo kakvo dokazano postupanje bilo kojeg policijskog službenika neovisno o njihovom činu i položaju koji obnašaju u ovoj instituciji, u čijim postupcima i radnjama se ostvaruju subjektivna ili objektivna obilježja kršenja Zakona o policijskim službenicima FBiH", navodi se u saopštenju FUP-a.

Kako su istakli,poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka, svaka odluka u konkretnom slučaju biti će zasnovana na dokazima i utvrđenim činjenicama pribavljenim tokom internog postupka, a koji je odmah po saznanju pokrenut od strane Jedinice za profesionalne standarde FUP-a.

"Naime, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirati ćemo na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj. U tom smislu želimo upoznati javnost da je tragom medijske informacije već pokrenuta interna istraga protiv imenovanih policijskih službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku", dodaju iz FUP-a.

Nakon provedene interne istrage, a u ovisnosti od ishoda iste odgovorne osobe FUP će donijeti odluke u skladu sa svojim nadležnostima.

Podsjetimo, Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara zatražio je da bude suspendovan načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije