Hronika

Optužen jer je psovao hrvatsku djecu koja su ubijena granatom

Optužen jer je psovao hrvatsku djecu koja su ubijena granatom
Foto: Pixabay | Optužen jer je psovao hrvatsku djecu koja su ubijena granatom

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Samira Nukića (22) zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivost.

On je optužen da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja tragičnog stradanja osmoro djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, spomeniku ubijenoj djeci, javnim objavama na društvenoj mreži "Meta-Facebook" sa korisničkog računa sa pripadajućim i identificiranim ID brojem, sa svog mobilnog telefona i svog korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

"Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, ponovno više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama. Na navedeni način, optuženi je izazvao uznemirenje kod Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih i u navedenom događaju su mu ubijeni sestra i brat i koji je osnivač udruženja, posvećene stradanju osmero djece u

Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzrokovanu navedenim komentarima i izjavama optuženog", navodi se u optužnici, koja je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optuženi se tereti da je javno podstrekao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije