Hronika

Potvrđena optužnica protiv bivših čelnika GIKIL-a za organizovani kriminal

Potvrđena optužnica protiv bivših čelnika GIKIL-a za organizovani kriminal
Foto: Ilustracija | Potvrđena optužnica protiv bivših čelnika GIKIL-a za organizovani kriminal

TUZLA – Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivših članova Nadzornog odbora i menadžmenta u Global Ispat koksnoj industriji (GIKIL) iz Lukavca u predmetu organizovanog kriminala iz oblasti korupcije i privrednog kriminala.

Optuženi su Pramod Mittal, Rajib Das, Parameš Batačarija, Ivana Bunoza, Mate Pavković, Erna Mehmedović, Faik Buševac i Vehid Mešić.

"Pramod Mittal, kao vođa grupe i osnivač i vlasnik pravnog lica GSHL (Global Steel Holdings Limited-London) koje je imalo suvlasništvo u GIKIL-u, te Das, Batačarija, Bunoza, Pavković i Mehmedović, su optuženi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja, dok su nekadašnji direktori GIKIL-a i Koksno hemijskog kombinata (KHK) Vehid Mešić i Faik Bušovac optuženi za sklapanje štetnog ugovora", navodi se u optužnici.

Optužnicom su obuhvaćene radnje od 2003. do 2019. godine, i to za neispunjavanje ugovornih obaveza stranog ulagača, firme GSHL, u iznosu od oko 45 miliona KM u GIKIL-u, kao i za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a na osnovu eksternih menadžerskih ugovora koje je navodno pružao GSHL društvu GIKIL, čime je protivpravno prisvojeno oko 21 milion KM u cilju nezakonitog povrata uloženog kapitala stranog ulagača GSHL-a.

"Bivši menadžeri u GIKIL-u i KHK Mešić i Bušovac su optuženi za sklapanje štetnog ugovora, koji je potpisan 2004. godine, a na osnovu kojeg je i omogućeno preuzimanje upravljačke strukture GSHL-a u GIKIL-u, kao i da GSHL ne ispuni svoje ugovorne obaveze u ulaganju 45 miliona KM u društvo. Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi NO GIKIL-a od januara 2017. godine, te Erna Mehmedović, bivši sekretar u GIKIL-u, su optuženi da su postali članovi kriminalne grupe, odnosno da su svjesno djelovali u cilju daljeg sticanja protivpravne imovinske koristi Mittalu od 12,9 miliona američkih dolara, kao i da on i dalje ostvaruje kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je bio pod mjerama zabrane preduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti, ali i da sebi pribave korist tako što su im enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u”, pojašnjava se u optužnici.

Između ostalog, piše, da, iako su znali da je nad GSHL otvoren likvidacioni postupak, te da je Mittal pod istragom Tužilaštva BiH, u septembru 2019. godine su nezakonito sazvali Skupštinu Društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke.

Podsjećamo, Mittalu, Dasu i Batačariji je Kantonalni sud Tuzla u julu 2019. godine, kada su lišeni slobode,  odredio mjeru pritvora. Međutim, sud je nedugo nakon toga uvažio prijedloge njihovih branitelja i umjesto pritvora prihvatio ponuđena garancija od tri miliona KM. Sud je odredio i privremenu mjeru osiguranja imovinsko pravnog zahtjeva u korist GIKIL-a na osnovu kojeg je Pramod Mittal uplatio 11 miliona evra na otvoreni namjenski račun u korist oštećenog društva GIKIL, a kojim je zabranjeno raspolagati do okončanja krivičnog postupka.

Umjesto mjere pritvora tada su Mittalu, Dasu i Batačariji određene mjere zabrane preduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti i dužnosti u GIKIL-u, članstvo u NO  ili bilo koje druge dužnosti u GIKIL-u, a u slučaju kršenja ovih mjera im se ponovo može odrediti mjera pritvora. Te mjere su na snazi i danas.

Mittal, Das i Batačarija još nisu ispitani na okolnosti proširenja istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije