Hronika

Požar podmetnut, svi dokazi uništeni

Požar podmetnut, svi dokazi uništeni
Požar podmetnut, svi dokazi uništeni

BANjALUKA – Požar u prostorijama Osnovnog suda u Banjaluci je podmetnut, izjavila je danas dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka Snježana Petković.

Prema njenim riječima, na to upućuju predmeti zatečeni na mjestu požara, dva panja pronađena ispod prozora prostorije u kojoj se čuvaju dokazi i dvije metalne šipke duge dva metra kojima su počinioci najvjerovatnije razbili staklo.

"Najvjerovatnije se radi o najmanje dva počinioca, a način izazivanja požara još nije pouzdano utvrđen", rekla je Petkovićeva.

Ona je potvrdila da je prostorija većim dijelom uništena u požaru, kao i dokazi koji su čuvani u njoj.

Predsjednik Osnovnog suda Banjaluka Milan Tegeltija rekao je novinarima da ovaj sud nema 24-časovnu zaštitu Sudske policije, zbog nedostatka ljudstva, nego je u skladu sa svojim resursima Sud obezbijedio čuvarsku službu koja je angažovana 24 časa dnevno.

"Prostorija za čuvanje dokaza je zaštićena koliko je to moguće, ali ovdje se radi o napadu izvana. Ko se usudi da napadne sud, rizikuje ozbiljnu državnu akciju na njegovom otkrivanju, hvatanju i procesuiranju", poručio je Tegeltija.

On kaže da  je najveći broj dokaza koji su uništeni u požaru već otvoren, popisan, pročitan i napravljena je  dokumentacija, tako da šteta u krivičnim postupcima neće biti onakava kakvu su zamislili oni koji su planirali napad.

"Ovo se neće odraziti na one koji su smatrali da bi eventualnim uništavanjem te sobe izbjegli krivičnu odgovornost", tvrdi Tegeltija.

On je dodao da sebe ne smatra odgovornim za požar i da nema potrebu da podnosi ostavku na mjesto predsjednika Osnovnog suda. 

Tegeltija je rekao novinarima da je podmetanje požara u sudu, ukoliko se to ispostavi kao tačno, ozbiljan i veoma drzak napad na pravosuđe Republike Srpske.

U Osnovnom sudu Banjaluka formirana je komisija za procjenu štete, a na lice mjesta pozvani su i procjenitelji Osiguravajućeg društva kod kojeg je sud osiguran. 

Tegeltija je rekao da je uprkos nemilom događaju i velikoj materijalnoj šteti Sud uz maksimalno angažovanje zaposlenih doveden u funkcionalno stanje i da obavlja sve sudske aktivnosti i pruža sudske usluge kkao građani ne bi trpjeli.

U Osnovnom sudu u Banjaluci jutros oko 4.00 časa izbio je požar u prizemnim prostorijama suda. Brzom intervencijom požar je lokalizovan i ugašen.

Požar je izbio u prostoriji za čuvanje dokaza u kojoj se kao dokazni materijal nalazila određena količina oružja i municije koja je čuvana u svrhe dokazivanja u krivičnim postupcima. Tokom požara čule su se detonacije uslijed eksplozija municije i oružja, ali niko nije povrijeđen. Intervencijom vatrogasaca požar je brzo lokalizovan tako da je spriječeno proširenje na druge dijelove zgrade.

Vezane vijesti:

Gorjeli dokazi u banjalučkom Osnovnom sudu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije