Hronika

Pratite nas na Google news

SIPA podnijela izvještaj protiv Prijedorčanke koja je navodno finansirala Janšu?

SIPA podnijela izvještaj protiv Prijedorčanke koja je navodno finansirala Janšu?
Foto: Ilustracija | SIPA podnijela izvještaj protiv Prijedorčanke koja je navodno finansirala Janšu?
N.N.

SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Dijane Đuđić iz Prijedora i još dvije osobe zbog sumnje da su raznim krivičnim djelima oštetili budžet BiH za skoro 5 miliona maraka.

Misteriozna Prijedorčanka Dijana Đuđić u žižu javnosti je dospjela prošle godine nakon što je objavljena informacija da je dala pozajmicu od 450.000 evra predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši. Tada je objavljeno i da se dovodi i u vezu s brojnim malverzacijama sa novcem u zemljama Evropske unije.

Kako saznaje portal "SrpskaInfo", protiv Đuđićeve i još dvije osobe podnesen je izvještaj zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, pranje novca i utaje poreza.

Inspektori SIPA, u saradnji s policijskim agencijama Slovenije i drugih zemalja Evrpske unije, došli su do saznanje da su osumnjičeni počinili krivična djela u periodu od 2013. do 2018.


Pročitajte još:


"Oni su kao odgovorna lica u jednoj firmi iz BiH postupali kao pripadnici grupe za organizovani kriminal tako što su otvorili i u dogovoru raspolagali sa više bankovnih računa kod komercijalnih banka na području Slovenije, Austrije i Mađarske. Te račune su koristili za primanje para po osnovu oporezevih prihoda stečenih u inostranstvu, a bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreskim organima u BiH", istakli su u SIPA.

Ti prihodi su bili u iznosu od oko 48 miliona maraka, a neplaćanjem poreskih obaveza oštetili su budžet BiH za tačno 4,8 miliona maraka.

Neimenovani izvor pomenutog portala pojasnio je da su Đuđićeva i njeni saradnici navodno oštetili budžet Republike Srpske za 1,9, a budžet Brčko distrikta za 2,9 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, na njihove račune lijegale su velike svote novca, koje su oni podizali. Tada se tim sredstvima gubio trag.

(Srpskainfo)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije