Hronika

Svjedok na suđenju Zeljkoviću: Cijena maski od 6,90 KM bila prihvatljiva

Svjedok na suđenju Zeljkoviću: Cijena maski od 6,90 KM bila prihvatljiva
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Svjedok na suđenju Zeljkoviću: Cijena maski od 6,90 KM bila prihvatljiva

BANJALUKA - Dragan Obradović, svjedok Republičkog javnog tužilaštva, rekao je na suđenju Branislavu Zeljkoviću, bivšem vršiocu dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, i ostalim optuženima za "korona ugovore", da je medicinska zaštitna oprema u pandemijskom periodu bila hitno potrebna te da su maske uzimane u onim količinama koliko ih je god bilo na tržištu.

"Pri nabavci prvi aspekt nije bila cijena, već da se roba nabavi. Roba nam je bila hitno potrebna, a nije je bilo", rekao je u Okružnom sudu u Banjaluci Obradović, koji je bio načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove u Institutu i predsjednik Komisije za nabavke.

Obradović je naveo da je cijena maski od 6,90 KM u to vrijeme bila prihvatljiva. Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije pisale, sumnja se da su maske, čija je nabavna vrijednost 0,36 KM, Institutu fakturisane po cijeni od 6,90 KM.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Obradović se prisjetio da je stanje na tržištu kada je u pitanju nabavka medicinske opreme bilo jako loše. Istakao je da je pregledao dokumentaciju koja se odnosi na nabavku medicinske opreme u kojoj je učestvovao, te da je ne bi ni potpisao da je smatrao da je nešto nezakonito.

Obradović je, između ostalog, potvrdio da je tokom ranijeg ispitivanja u Tužilaštvo dostavio dokumentaciju koja se odnosi na ove nabavke.

Obradović je istakao i da Institut nikada nije imao službu za javne nabavke, ali su nabavke ipak sprovođene.

Inače, tokom suđenja je Dragan Uletilović, predsjednik Sudskog vijeća, odbacio prigovore odbrane. Odbrana je ukazivala na, kako tvrde, nezakonitost dokaza koji se odnose na tendersku dokumentaciju jer je riječ i o ovjerenim kopijama kopija.

Uletilović je, međutim, prihvatio da u dokaze uvrsti nekoliko dokumenata koji su ovjerene kopije kopija. Odbrana se tome ranije protivila jer smatra da to ne može da bude dokaz.

Tužilac Sanja Tadić Stojisavljević istakla je da su svi dokumenti pribavljeni na zakonit način, a kopije su ovjerene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije