Hronika

Mina ubila pastira dok je sakupljao granje za vatru

Mina ubila pastira dok je sakupljao granje za vatru
Mina ubila pastira dok je sakupljao granje za vatru

PELAGIĆEVO - Fuad Smajlović (21), iz mjesta Suhi Dol, opština Travnik, poginuo je juče oko 17 časova u eksploziji mine u mjestu Tramošnica, opština Pelagićevo.

PELAGIĆEVO - Fuad Smajlović (21) iz mjesta Suhi Dol, opština Travnik, poginuo je u eksploziji iz rata zaostale mine, dok je sa još jednim pastirom čuvao ovce u mjestu Tramošnica, opština Pelagićevo.

Mladi pastir život je izgubio juče oko 17 časova, a tijelo je izvučeno juče oko 11.20.

Po dosad dostupnim informacijama, Smajlović je izveo ovce na ispašu, a onda je nagazio na minu, najvjerovanije takozvanu promovku, u potrazi za granjem za loženje vatre.

"Naš deminerski tim išao je na lice mjesta i napravio je staze da bi se tijelo moglo izvući", rekao je za "Nezavisne" Vlado Đuranović, načelnik Područnog odjeljenja Republičke uprave civilne zaštite Doboj.

Po njegovim riječima, a po informacijama kojim raspolaže, lokacija na kojoj je pastir poginuo nije bila označena kao minsko polje.

"Zasad na toj lokaciji nije pronađeno više mina. Sada je taj lokalitet označen kao minsko polje", naglasio je Đuranović.

Davor Kolenda, analitičar protivminskih aktivnosti, podsjeća da je ovoj tragediji prethodila eksplozija u mjestu Brčigovo, kod Rogatice, gdje je od mine nastradalo dvadesetak ovaca, i to na površini koja nije bila označena kao rizična.

Naglašava da je žalosno da nam, 21 godinu po prestanku ratnih dejstava, ljudi još ginu na neobilježenim minskim poljima.

On tvrdi da su ogromne količine novca, namijenjene za razminiranje, utrošene na projekte na kojima nije pronađena nijedna mina. 

"Nadam se da će Tužiteljstvo BiH, kojemu je prijava podnesena, konačno početi sa ispitivanjem okolnosti i utvrđivanjem odgovornosti za slučajeve pogibije i ranjavanja kako u neobilježenim, tako i u obilježenim minskim poljima", rekao je Kolenda.

U Centru za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) kažu da do sada nisu raspolagali informacijama o postojanju rizika u bližem okruženju mjesta minske nesreće, niti je opština Pelagićevo zahtijevala pokretanje protivminske akcije.

"Imajući u vidu posljedice minske nesreće kao i početne rezultate istrage, BHMAC će formirati poseban tim sa zadatkom da utvrdi sve činjenice i okolnosti koje su dovele do stradanja civila i u skladu svojih nadležnosti i ovlaštenja predložiti odgovarajuće mjere", uvjeravaju iz BHMAC-a.

Po podacima sa sajta BHMAC-a, mikrolokacije kontaminirane minama, kasetnom municijom i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata, direktno utiču na bezbjednost 545.603 stanovnika BiH.

Od tih ubojitih sprava u poslijeratnom periodu stradalo je više od 1.700 osoba, od čega ih je više od  600 poginulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije