Hronika

U Sarajevu uhapšeno 16 osoba, među njima i Alen Čengić, vlasnik restorana Park prinčeva (FOTO,VIDEO)

U Sarajevu uhapšeno 16 osoba, među njima i Alen Čengić, vlasnik restorana Park prinčeva (FOTO,VIDEO)
U Sarajevu uhapšeno 16 osoba, među njima i Alen Čengić, vlasnik restorana Park prinčeva (FOTO,VIDEO)

SARAJEVO - SIPA je jutros u Sarajevu uhapsila 16 osoba, 11 za utaju poreza i organizovani krimina, a pet za navođenje na prostituciju. Prvoosumnjičeni je Alen Čengić, bivši vlasnika hotela Holiday resort i vlasnik restorana Park Prinčeva.

Pripadnici "SIPA-a"  pretresli su i restoran "Park Prinčeva" čiji vlasnik je Alen Čngić, prvooptuženi, javlja novinar "Nezavisnih" a svi uhapšenii predani su Tužilaštvu.

Kako je potvrđeno u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, Čengić je prvoosumnjičeni kao organizator grupe za organizovani kriminal i drugih osumnjičenih osoba koji su kao članovi grupe počinili niz krivičnih djela u vremenskom periodu kada je privredno društvo Holiday resort d.o.o. Sarajevo koristilo prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo u stečaju, a koje su bili primorani napustiti po Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu u junu mjesecu 2015. godine.

Alija Čengić, otac prvoosumnjičenog Alena Čengića, je inače dugogodišnji pomoćnik ministrak kulture i sporta u KS, a prije toga je bio u Gradskom vijeću i u opštini Stari grad.

U dvije akcije kodnog naziva "Coral" i "Tango", koje je jutros započela SIPA u Sarajevu, uhapšeno je 16 osoba.

Ucjene, napadi i utaja poreza

''Predmetna akcija provedena je nakon višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva KS u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Poreznom upravom FBiH protiv osumnjičenog Čengić Alena kao organizatora grupe za organizovani kriminal i drugih osumnjičenih lica koji su kao članovi grupe počinili niz krivičnih djela u vremenskom periodu kada je privredno društvo Holiday resort d.o.o. Sarajevo koristilo prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo u stečaju, a koje su bili primorani napustiti po Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu u junu mjesecu 2015. godine'', navodi se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva KS.

U saopštenju SIPA-e se navodi da su osumnjičeni, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, posredstvom Holiday Resort d.o.o. Sarajevo ''upravljale i raspolagale većim dijelom imovine hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo u stečaju, tako što su organizirali poslovanje hotela, vršili kontrolu prihoda i rashoda, te druge vidove kontrole nad radom hotela.  U tu svrhu koristili su usluge njima odanih osoba, kao što su IT stručnjaci, koji su im protivzakonito instalirali softverske programe i određene aplikacije posredstvom kojih su prikrivali stvarne podatke o stečenom prihodu".

Napominje da su na taj način izbjegli plaćanje poreza u iznosu većem od više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

''Pripadnici organizirane kriminalne grupe koristili su razne vidove ucjena, prijetnji, zastrašivanja, te fizičkih napada i druge vidove pritisaka usmjerenih na ličnu i imovinsku sigurnost privremenog stečajnog upravnika i uposlenika u pravnom subjektu 'Holiday Sarajevo HTD Sarajevo' u stečaju, te njihovih užih članova porodice, i na taj način kod njih izazivali strah i nepovjerenje u policijske i pravosudne organe'', dodaje se u saopštenju.

Navođenje na prostituciju

U okviru akcije „Tango“ uhapšeno je pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo navođenje na prostituciju.

"Ove osobe sumnjiče se da su učestvovale u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovaranju pružanja seksualnih usluga. Oni se sumnjiče da su na dogovoreno mjesto prevozili osobe koje su pružale seksualne usluge, a zatim dolazili po njih. Za navedene usluge naplaćivali su 25 posto od dogovorenog iznosa za pružanje seksualne usluge", ističu iz SIPA-e.

Nakon kriminalističko-tehničke obrade, SIPA će predati uhapšene tužiocima Kantonalnog tužilaštva KS na dalje postupanje, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o preduzimanju daljih radnji, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije