Hronika

Uhapšeno pet vehabija (video)

Uhapšeno pet vehabija (video)
Uhapšeno pet vehabija (video)

NOVI GRAD, KOZARSKA DUBICA - Policija je u četvrtak u ranim jutarnjim časovima na području Novog Grada i Kozarske Dubice uhapsila petoricu vehabija koje terete da su proteklih mjeseci na području RS propagandnim i zabranjenim materijalima širili nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju i netrpeljivost.

"Nezavisnim" je potvrđeno da su u akciji koja je započela u četvrtak u šest časova ujutro, na svim lokacijama u isto vrijeme, uhapšene vehabije Hajrudin Dedić iz Urija kod Novog Grada, Samir Blagajčević iz Blagaj Rijeke kod Novog Grada, Mirsad Crnalić i Edhem Gaši, obojica iz naselja Peltovac kod Kozarske Dubice, i Osman Kekić, alijas Abdul Aziz, iz Kozarske Dubice.

"Dedić, Blagajčević, Crnalić, Gaši i Kekić, alijas Abdul Aziz, uhapšeni su u samu zoru, a motiv njihovog hapšenja jeste sumnja da su u proteklom periodu širili vjersku i nacionalnu mržnju među stanovništvom, propagirajući radikalni islam i vrbujući lokalne muslimane u svoje redove. U prilog ovome ide i činjenica da su u njihovim porodičnim kućama pronađeni propagandni materijali koji su oduzeti i biće predmet vještačenja", pojasnio je izvor "Nezavisnih".

Iz MUP-a RS u četvrtak je kratko saopšteno da je na području Novog Grada i Kozarske Dubice uhapšeno pet osoba i pretreseno šest lokacija i to na osnovu naredbi osnovnih sudova iz Banjaluke i Prijedora.

"Pretresi su izvršeni u cilju pronalaska ilegalnog oružja i eksploziva, kao i drugih tragova i predmeta koji upućuju na neka krivična djela", navodi se u saopštenju MUP-a i dodaje kako su nakon hapšenja osumnjičeni sprovedeni na kriminalističku obradu u Prijedor.

Zajedničko za sve uhapšene vehabije je da su bili nezaposleni, da njihove komšije nisu imale previše informacija o onom čime su se bavili, te da su gotovo svakodnevno posjećivali lokalne džamije.

Tako je osumnjičeni Crnalić u džamiji u Kozarskoj Dubici bio zadužen za puštanje CD-ova sa molitvama.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi pojasnio je, međutim, da su ovi CD-ovi uglavnom slali izrazito radikalne poruke vjernicima, koje su služile za vrbovanje lokalnih muslimana u redove vehabija.

Tokom pretresa iz Crnalićeve kuće zaplijenjeno je više spornih CD-ova, računar, te mobilni telefoni, a njegova supruga, inače Šveđanka, na engleskom je jeziku dala izjavu, pojasnivši da ne zna ni riječ "našeg jezika".

Zanimljivo je da su se supruge uhapšenih vehabija, prema priči mještana, isticale u odnosu na ostale žene jer su bile svakodnevno umotane u marame koje, pak, nisu prekrivale njihova lica.

Supruga uhapšenog Crnalića tokom priče sa novinarima bila je skrivena iza zavjese na ulazu u svoju kuću, jer nije željela pokazivati lice u javnosti.

Ova Šveđanka je navela da je njezin uhapšeni suprug nezaposlen, da se bavi poljoprivredom, te da je "njegov jedini grijeh izgleda to što svaki dan odlazi u džamiju".

Iako se uhapšeni Crnalić, prema riječima supruge, bavi poljoprivredom, pred njegovom kućom, niti u dvorištu, u vrijeme hapšenja nije zatečena nijedna poljoprivredna mašina. Naprotiv, u dvorištu kuće bili su parkirani skupocjeni trkaći motor i luksuzni džip.

Darija Kekić, supruga uhapšenog Osmana, koja je bila zamotana u maramu, izjavila je da je policija isprepadala njeno četvoro djece, te da su tokom pretresa iz kuće odnijeli računar, diskete i "ono što svi imaju u kući", ne precizirajući šta.

Hapšenja vehabija izvršena su na gotovo identične načine na svim lokacijama u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici.

Maskirani policajci Jedinice za podršku CJB Banjaluka pokucali su na vrata bez upotrebe sile, a nakon što su im ukućani otvorili, odmah su hapsili osumnjičene, a zatim u prisustvu svjedoka pretresli njihove kuće, dvorišta i automobile.

U pretresima su korišteni i detektori za metal, kako bi se utvrdilo da osumnjičeni nisu sakrili oružje u dvorištima.

Dok su četiri lokacije bile gotovo uz glavne ceste prema Novom Gradu, odnosno Kozarskoj Dubici, policija je napravila pravi poduhvat tokom hapšenja vehabije Dedića koji živi na osamljenom mjestu do kojeg se dolazi uskim blatnjavim putem, isprepletenim s nizom drugih, sličnih puteva.

Tokom pretresa dvije Dedićeve kuće pronađena je veća količina propagandnog materijala koji veliča radikalni vehabizam.

Njegove kuće udaljene su više stotina metara od susjednih, no ipak se vode kao dio naselja Urije kod Novog Grada, u kojem, prema priči Novograđana, živi veći broj vehabija.

Okružene su šumama i njivama i zauzimaju jedno od najviših mjesta u tom kraju, pa je policija zahtjevni zadatak morala obaviti sa više ljudi, te džipovima i policijskim maricama.

"Ako želite da vas ne diraju i da na miru radite daleko od znatiželjnih očiju, onda je ovo prava lokacija", naveo je izvor blizak istrazi, dodavši ujedno da je čitava akcija hapšenja vehabija isplanirana u detalje, kako osumnjičeni ne bi imali previše prostora da pobjegnu.

Zanimljivo je i da su komšije uhapšenih bile jednoglasne u stavu da su to "uglavnom siromašne porodice, koje se nikome nisu zamjerile".

Komšinica uhapšenog Blagajčevića, koja nije željela da joj navodimo ime, ispričala je da je njen komšija "dobar čovjek, te da za Bajram nikad ni petardu nije bacio a kamoli pucao iz nekog oružja".

"Siromašna je to porodica, imaju dvoje djece, a Samir nigdje ne radi. Nedavno je zbog svega oslabio na živcima", navela je anonimna komšinica.

Ona je dodala kako je primijetila da se Blagajčevićeva supruga isticala u odnosu na ostale žene u Blagaj Rijeci jer je uvijek bila "umotana oko glave", ali ne i preko lica.

U osvit zore mnogi Novograđani i Dubičani u četvrtak su bili iznenađeni jakim policijskim snagama koje su protutnjale kroz njihove gradove.

Novograđani su potvrdili i priču da se vehabije normalno šetaju njihovim gradom, te da su čak protekle godine bili u sukobu sa lokalnim muslimanima zbog imenovanja novog muftije u džamiji u naselju Urije.

"Poznato mi je da su vehabije željele da na mjesto muftije bude postavljen njihov čovjek, no ostali muslimani su bili protiv toga. Bilo je sukoba, a priča se da je intervenisala i policija", ispričao je Novograđanin koji je želio da ostane anoniman.

Razorni eksploziv u Donjem Vakufu

Izvor "Nezavisnih" blizak MUP-u RS krajem jula ove godine potvrdio je da je u napuštenoj kući u Donjem Vakufu pronađeno više od 40 kilograma eksploziva velike razorne moći.

Eksploziv je pronađen samo mjesec dana nakon terorističkog napada vehabija na Policijsku stanicu u Bugojnu, a nadležni iz MUP-a Federacije BiH tada nisu željeli ni da potvrde, niti da demantuju informaciju o pronalasku ovog eksploziva.

Idejni vođa vehabija u BiH

Jedan od idejnih vođa vehabija u BiH bio je Jusuf Barčić, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2007. godine.

Barčić će ostati poznat po svojim radikalnim idejama i sukobima koje je imao i sa predstavnicima Islamske zajednice u BiH.

Samoprozvani vehabijski šejh, koji nije poštivao svjetla na semaforima, "jer tako ne piše u Kur'anu" u nekoliko je navrata izazivao manje sukobe u Kalesiji, ali i u centru Sarajeva, u Carevoj džamiji, gdje je i sjedište Rijaseta.

Mediji su 2006. često izvještavali o "šerijatskoj policiji" u Sarajevu, koja po parkovima verbalno napada parove koji se grle ili ljube. MUP Kantona Sarajevo tada je negirao postojanja bilo kakve formalne ili neformalne grupe, ali jeste potvrdio slučaj "uznemiravanja" mladog para u Velikom parku u centru Sarajeva od strane dvojice vehabija.

Šta su vehabije

Vehabizam je pokret koji se veže za Muhammeda ibn Abdulvehaba koji se pojavio u 18. vijeku u Saudijskoj Arabiji. Nastao je kao reakcija na kolonizaciju muslimanskih zemalja na Bliskom istoku.

Prva učenja vehabizma u BiH su stigla osamdesetih godinama prošlog vijeka kada su se mnogi vjerski učitelji iz BiH školovali u Saudijskoj Arabiji.

Međutim, tek rasplamsavanjem ratnih sukoba i dolaskom mudžahedina u BiH ideje vehabizma počinju da zaživljavaju na ovim prostorima.

Internet sajtovi preko kojih se oglašavaju vehabije u BiH otvoreno podržavju terorističke akcije islamskih fundamentalista širom svijeta, te opravdavaju i smatraju ispravnim načinom borbe samoubilačke napade.

Neki teoretičari islama kažu da se vehabizam može opisati kao konzervativno, statično učenje, koje osporava svaku moguću vrijednost razvoja islamske intelektualne tradicije koja je proizašla iz kuranskih i poslaničkih korijena.

Hronologija napada

U Mostaru 17. novembra 1997. godine zabilježen je prvi teroristički napad u postdejtonskoj BiH, koji se vezuje sa radikalnim islamistima. Tada su četvorica mudžahedina u blizini Policijske stanice aktivirala 150 kilograma protivtenkovskih i protivpješadijskih mina, smještenih u golfu. U ovom napadu teže su povrijeđene tri, a lakše četrdesetak osoba. Teroristi su uhapšeni a na suđenju su izjavili da im je cilj bio da "prodube jaz između dva naroda - Hrvata i Bošnjaka", odnosno "rušenje Federacije BiH".

U Travniku je 31. jula 1998. godine poginuo policajac Anto Valjan. U zoru tog jutra i dalje nepoznati atentator je postavio eksplozivnu napravu u kantu za otpatke nedaleko od mjesta gdje je bio parkiran automobil pokojnog policajca Valjana. Kada je, nakon završene noćne smjene, napustio obližnju Policijsku upravu Travnik, aktivirana je eksplozivna naprava. Devetog februara 1999. godine, takođe u Travniku, u eksploziji mine podmetnute pod njegov automobil povrijeđen je policajac Vlado Stojak.

U Sarajevu, 16. marta 1999. godine, aktiviran je eksploziv u službenom golfu tadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, koji nije preživio napad. Počinioci ovog nedjela do danas nisu pronađeni, a mediji su kao moguće izvršioce ovog djela navodili radikalne islamiste.

U Vitezu 9. oktobra 2008. godine u Trgovačkom centru FIS Suvad Điđić i Amir Ibrahimi aktivirali su eksplozivnu napravu na odjelu hipermarketa. Tada je poginuo radnik obezbjeđenja centra Zvonko Barbić, a šest osoba je zadobilo povrede.

Điđić je osuđen na devet godina zatvora, a Ibrahimi na dvije godine, nakon što je s Tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivice i pristao svjedočiti protiv Điđića. Interesantno je da je Tužilaštvo u ovom slučaju odustalo od optužbe za terorizam.

eksplozija bombe-odjel prehrane-trgovacki centar fis vitez-ulaz u hipermarket - foto Zeda

U Bugojnu je 26. juna 2010. godine vehabija Haris Čaušević zvani Oks aktivirao podmetnutu bombu ispred zgrade Policijske stanice.

U eksploziji je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, koji se u trenutku napada nalazio u zgradi Policijske stanice, dok je još šest osoba povrijeđeno. Teško je ranjena policajka Edina Hindžić, dok su lakše povrijeđena petorica policajaca na koje je Čaušević bacio ručnu granatu.

Od siline eksplozije, na parkingu kod Policijske stanice uništeno je desetak automobila, a od detonacije su popucala stakla na zgradama udaljenim i do 300 metara od mjesta napada. Interesantno je da se eksplozija desila na dan kada se u blizini Bugojna obilježava jubilarna 500. Ajvatovica koja predstavlja najveći skup muslimana u Evropi, koji vehabistički pokret ne priznaje.

Spriječeni napadi

Bilans terorističkih žrtava u BiH bi bio duži da bezbjedonosne strukture BiH u nekoliko slučajeva u posljednjem trenutku nisu osujetile terorističke namjere.

Najpoznaiji slučaj je grupe Mirsada Bektaševića zvanog Maksimus, koji je osuđen sa još tri osobe 2007. godine zbog plana da izvede bombaški napad na neidentifikovanu metu u Evropi.

Policija u Sarajevu je 2005. godine u Bektaševićevom stanu pronašla eksploziv, pištolj, municiju i DVD s uputstvom kako napraviti bombu. Tada se pretpostavljalo da je meta napada trebalo da bude američka ambasada u Sarajevu.

U martu 2008. godine slobode je lišena i grupa Rijada Rustempašića, kojoj se sudi za pripremanje terorističkih napada na objekte Vlade RS, Katoličke crkve, jedinice EUFOR-a i vojnike Oružanih snaga BiH koji su upućeni u Irak.

U policijskim podacima Rustempašić je evidentiran kao dobar poznavalac eksplozivnih naprava, te osoba koja posjeduje ili vrlo lako može nabaviti značajne količine eksploziva, mina i drugog naoružanja. Evidentiran je i kao radikalni pripadnik vehabijskog pokreta u BiH.

Krajem juna ove godine SIPA je privela dvojicu državljana Saudijske Arabije, koji su u Lukavici špijumirali kretanje najviših funkcionera iz RS.

Ipak, Saudijci Alguasem Ahmed Ibrahim i Alguasem Ahmed Ibrahin, koji su tokom saslušanja izjavili da su pripadnici "Šerijatske policije" iz Saudijske Arabije ubrzo nakon saslušanja su pušteni.

Akcija "Svjetlost" u Maoči

Početkom februara ove godine sprovedena je zajednička akcija entitetskih policija i SIPA u selu Gornja Maoča, koje slovi za najveće uporište vehabija u BiH.

Tom prilikom je u akciji oko 600 policajaca uhapšeno sedmoro vehabija kojima je određen jednomjesečni pritvor, zbog sumnji da podrivaju ustavni poredak i teritorijalnu cjelovitost BiH.

Kao razlog za određivanje pritvora Sud je naveo mogući uticaj na svjedoke, ponavljanje istog krivičnog djela i remećenje javnog reda i mira.

Gornja Maoča je potpuno izolovano mjesto u kojem praktično ne važe zakoni BiH već se živi po šerijatskom zakonu, a djeca u školama uče po nastavnom planu i programu Jordana.

Vođa te vehabijske zajednice Nusret Imamović poznat je po tome što smatra i propagira da samoubilački napadi nisu zabranjeni, ali ih ne treba koristiti osim u "izuzetnim prilikama i situacijama".

Vehabijski pokret u BiH strani i domaći mediji dovode u vezu sa islamskim terorističkim organizacijama širom svijeta.

Vehabije spremne na masovna ubistva

Samed Jašarević, vehabija koji je uhapšen zbog lažne dojave o bombi pred koncert Zdravka Čolića 31. jula na sarajevskom stadionu "Koševo", rekao je poslije hapšenja da bi u publici sigurno aktivirao eksplozivnu napravu da ju je zaista i imao.

Kako je nakon hapšenja saopšteno iz Federalnog MUP-a, Samed je priznao krivicu nakon čega mu je određena zatvorska kazna.

Vezane vijesti:

Razbijeno jezgro vehabija u Republici Srpskoj

U toku saslušanje pet lica

Pretresi u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije