Hronika

Vrhovni sud RS ukinuo presude specijalcima i Bandi

Vrhovni sud RS ukinuo presude specijalcima i Bandi
Foto: N.N. | Vrhovni sud RS ukinuo presude specijalcima i Bandi
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Okružnog suda Banjaluka koji je bivše specijalce Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te suvlasnika autokuće "Quatro" Olega Bandu osudio na ukupno 42 godine robije.

Oni su u maju prošle godine proglašeni krivim za pljačku 617.000 KM na autoputu Banjaluka-Gradiška, ali je drugostepeni sud uvažio žalbe njihovih advokata i predmet vratio na ponovno suđenje, saznaju "Nezavisne".

Prema presudi iz maja Malić, Paraš i Popović su osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Banda osuđen na 9 godina. Njima je takođe naloženo da u roku od 30 dana nakon pravosnažonosti presude upalate 543.200 KM zbog protivpravno stečene koristi.

Sud je utvrdio da oni nisu bili članovi zločinačkog udruženja kako je to tvrdilo Tužilaštvo, odnosno da nisu počinili organizovani kriminal.

Olakšavajuća okolnost im je bila to što su mlađe životne dobi i što nisu osuđivani.

Inače, nekadašnjim specijalcima po devet godina ‘odrezano’ je za pljačku, a po dvije za nedozvoljeno oružje, dok je Banda za pljačku dobio osam, a za posjedovanje oružja dvije godine. Kazne su im na kraju objedinjene, pa su dobili po 11 odnosno devet godina.

Pljačka novca, voženog u Zagreb iz banjalučke "Unikredit banke", počinjena je 22. septembra 2015. godine.

Ranije je Danijel Kuzmić (32), bivši radnik agencije "Sector security" osuđen na tri godine, a specijalci Goran Janjuz (27) i Željko Inđić (29) na po šest meseci zatvora zbog učešća u razbojništvu, a nakon što su krivicu priznali i pristali da svjedoče protiv svojih saradnika.

Povezana vijest:
Specijalcima pala presuda zbog greške u postupku

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije