Intervju

Anka Šmitran Đurić: Lična higijena i mjere ključne u suzbijanju korone

Anka Šmitran Đurić: Lična higijena i mjere ključne u suzbijanju korone
Foto: N.N. | Anka Šmitran Đurić: Lična higijena i mjere ključne u suzbijanju korone

Kovid-19 je opasna bolest, jer imamo pandemiju koja uveliko traje, kaže Anka Šmitran Đurić, direktorica Zavoda za medicinu rada i sporta RS, u pisanom intervjuu za "Nezavisne novine".

"Kakav će biti ishod pandemije, zavisi od brojnih faktora. Nabrojaću samo neke: brzina širenja virusa, pojedinačni imunitet, broj teških slučajeva, starosna i socijalna strukture stanovništva, opremljenost i obučenost zdravstvenog sistema svake od zahvaćenih zemalja, a posebno blagovremenost svih preventivnih mjera i aktivnosti koje se preduzmu da bi se spriječilo ili usporilo širenje virusa", kaže ona.

NN: Da li ima promjena u odnosu na rad Komisije za ocjenu privremene nesposobnosti za rad u trajanju preko 30 dana u uslovima vanredne situacije uzrokovane virusom korona?

ŠMITRAN ĐURIĆ: Zasad Komisija za ocjenu privremene nesposobnosti za rad u trajanju preko 30 dana radi nesmetano, s tim da smo preduzeli sve mjere zaštite, kako pacijenata tako i naših zaposlenih, koje imaju za cilj sprečavanje širenje virusa korona.

NN: Možete li nam reći šta je kovid-19, a šta je sars-cov-2? Da li su to dva naziva za istu zarazu ili nešto drugo?

ŠMITRAN ĐURIĆ: Sars cov-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2) je naziv za virus o kome govorimo u ovoj pandemiji, a sam naziv je akronim od engleskog naziva za teški akutni respiratorni sindrom - corona virus 2, a kovid-19 (Coronavirus Disease-2019) je ime za bolest koju taj virus izaziva.

NN: Često u javnosti čujemo skeptike koji kažu da više ljudi umire od gripa nego od novog virusa. Šta treba reći tim ljudima?

ŠMITRAN ĐURIĆ: Zvanične statistike Svjetske zdravstvene organizacije su takve da bi dale za pravo "skepticima", ali imamo pandemiju koja uveliko traje, a dostupni podaci zaključno sa jučerašnjim danom pokazuju smrtnost od kovida-19 od 3,7 odsto na svjetskom nivou, dok za Italiju, zaključno sa jučerašnjim danom, iznosi 6,8 odsto. Reklo bi se da ta smrtnost nije ništa veća od smrtnosti izazvane običnim gripom. Ovi podaci moraju se gledati u širem smislu. Kolika i kakva će biti ukupna smrtnost i ukupan ishod pandemije, zavisi od brojnih faktora. Nabrojaću samo neke: brzina širenja virusa, pojedinačni imunitet, broj teških slučajeva, starosna i socijalna struktura stanovništva, opremljenost i obučenost zdravstvenog sistema svake od zahvaćenih zemalja, a posebno blagovremenost svih preventivnih mjera i aktivnosti koje se preduzmu da bi se spriječilo ili usporilo širenje virusa.

NN: Može li se već predvidjeti broj zaraženih u narednom periodu? Kada se očekuje vrhunac broja oboljelih?

ŠMITRAN ĐURIĆ: U prethodnom odgovoru je ujedno i odgovor na ovo pitanje: svi faktori koji utiču na ishod pandemije su faktori koji utiču na ukupan broj zaraženih, kao i na pojavu vrhunca broja oboljelih.

NN: Na koje simptome treba obratiti pažnju i koje su najbolje mjere prevencije koje građani mogu da primijene?

ŠMITRAN ĐURIĆ: Simptomi se ne razlikuju od simptoma drugih respiratornih infekcija. To su groznica praćena povišenom temperaturom, kašalj, otežano disanje i opšti infektivni simptomi, kao što su glavobolja i bolovi u mišićima. Kihanje nije tipično za ovu bolest, a rijetko se vidi zapušen nos ili curenje iz nosa.

NN: Da li se preporučuje nošenje maski i rukavica i zašto?

ŠMITRAN ĐURIĆ: Nošenje zaštitnih sredstava ima smisla samo ako se pravilno primjenjuju. Obične hirurške maske treba da koriste oni koji imaju simptome, prije svega da sačuvaju osobe iz okoline od sebe. Nošenje rukavica takođe ne može da odmijeni adekvatna higijena i pranje ruku prema preporukama: nakon kihanja ili kašljanja, nakon njege oboljelog, prije jela, nakon upotrebe toaleta, nakon kontakta sa životinjama, nakon rukovanja otpadom ili čišćenja prostorija, vožnje gradskim prevozom ili dodirivanja predmeta koji su u dodiru sa velikim brojem ljudi. Treba obratiti pažnju na novčanice, ključeve, kvake, mobilne telefone…

NN: Da li se virus prenosi vazduhom ili diranjem različitih površina?

ŠMITRAN ĐURIĆ: Virus se može prenijeti i vazduhom putem kapljica ako ste u bliskom kontaktu sa zaraženim ili u kontaktu sa površinama na koje su te kapljice sa virusima pale uz uslov da virusu omogućimo ulazak preko slobodnih sluznica. Važnost higijene ruku je bitna i nikako ne treba trljati oči, dirati nos, grickati prste…

NN: Da li je tačno da osoba koja se oporavi od ovog virusa stiče prirodni imunitet i da li je tačno da će toplije vrijeme ubiti virus?

ŠMITRAN ĐURIĆ: Poslije svake infektivne bolesti stiče se prirodni imunitet. Mislim da je u ovom trenutku rano govoriti o toj vrsti imuniteta, kao i o njegovom trajanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije