Intervju

Bojan Popović: "Dunav" - sinonim za osiguranje

Bojan Popović: "Dunav" - sinonim za osiguranje
Foto: Velibor Tripić | Bojan Popović: "Dunav" - sinonim za osiguranje

"Dunav osiguranje", kao društvo koje je na ovim prostorima prisutno 150 godina, s novim generalnim direktorom Bojanom Popovićem na čelu nastojaće i u budućnosti da opravda tradiciju, koja ga obavezuje da i u vremenu koje dolazi nastavi pratiti trendove u osiguranju te da obezbijedi nove korisnike i ponudi im nove, kvalitetne proizvode.

Istraživanja tržišta ukazuju da je "Dunav" i dalje jedan od najjačih brendova u industriji osiguranja i bez pretjerivanja se može reći da je sinonim za osiguranje u Srbiji, ali i BiH.

"Predstoji nam da u narednom periodu još snažnije radimo na pozicioniranju našeg brenda. Kao osiguravajuća kuća s dugogodišnjom tradicijom imamo obavezu da radimo na edukaciji stanovništva kada je osiguranje u pitanju. Ovo je važno, jer građani nisu upoznati koliko osiguranje u stvari nije skupo, a koliko je značajna investicija u sigurnost. Osiguranje postane predmet interesovanja samo onda kada se, nažalost, dogodi štetni događaj", kaže Popović, koji ima višegodišnje iskustvo u sektoru osiguranja.

Popović je na čelo "Dunav osiguranja" došao nakon što je prošao sve segmente društva. Bio je prodavač osiguranja, direktor prodaje, direktor reosiguranja, savjetnik generalnog direktora i direktor filijale pa prvi čovjek kompanije, što je rijetkost za sadašnje vrijeme.

U "Dunav osiguranju" kažu da je njegovo imenovanje za direktora dodatna sigurnost za sve one koji će ubuduće sarađivati s ovom kompanijom.

NN: Koliki je podsticaj za Vas imenovanje na čelo kompanije kao što je "Dunav osiguranje" i šta će to promijeniti u njenom poslovanju?

POPOVIĆ: Meni lično ovo je velika čast, ali i velika obaveza. "Dunav" ima veoma dugu tradiciju, spada u red najvećih balkanskih osiguravača, a posebno smo poznati po osiguranju imovine i lica. To je nešto što ukazuje da su sigurnost i povjerenje u "Dunav osiguranje" uvijek bili na vrlo visokom nivou. Nastavićemo da baštinimo tu tradiciju, ali s jednim modernim pristupom, koji dosad nije bio dovoljno organizovan i uređen. Kompanija će iznutra biti prilagođena trenutnim tržišnim dešavanjima i modernim komunikacijama, odnosno procesima.

Promijeniće se gotovo sve u narednom periodu, kompletno društvo će proći kroz veliki proces reorganizacije. Prije svega, procesi u samom radu biće modernizovani, ali ponudićemo i nove proizvode na tržištu. Da ne zaboravim, naši zaposleni su naša snaga, te ćemo im omogućiti kontinuiranu edukaciju i prilagođavanje modernim procesima koji predstoje, što će za naše klijente biti od velike koristi.

NN: Znamo da je naše tržište osiguranja u najvećoj mjeri okrenuto obaveznom osiguranju motornih vozila od automobilske odgovornosti. Koliko u prodaji učestvujete u osiguranju od auto-odgovornosti, a koliko u drugim segmentima, poput životnog osiguranja, osiguranja imovine i ostalog?

POPOVIĆ: "Dunav osiguranje" jedno je od rijetkih na tržištu RS koje u svom portfelju i nema tako veliko učešće auto-odgovornosti kao što imaju druga društva. Učešće auto-odgovornosti u našem portfelju je 56 odsto, ostalo su drugi vidovi osiguranja, koji su za osiguravajuća društva dosta kvalitetniji i profitabilniji. Nastojaćemo da i dalje mijenjamo učešće auto-odgovornosti, naravno ne zanemarujući ovaj segment poslovanja, ali uvodeći proizvode koji dosad nisu bili na našem tržištu. Novi proizvodi će svakako biti u funkciji jačanja povjerenja ljudi u osiguranje, kako ne bi osiguravali samo svog limenog ljubimca, nego da vode računa i o prostoru u kojem žive, ali i o rizicima koje život nosi.

Vrlo je važno da prostor u kome žive bude osiguran i siguran i da na takav način zatvore kompletnu cjelinu. Građani su manje-više okrenuti prema obaveznim vidovima osiguranja. Manje se razmišlja o osiguranju stambenih objekata u kojima žive, što je sigurno važnije od automobila. Bez automobila, vjerujem, možemo, ali bez krova nad glavom teško. Građani ne razmišljaju o tome, a stambeni prostor daleko je vredniji od automobila, te se zbog raznih rizika i nepogoda može ostati bez krova nad glavom. Bez kvalitetnog osiguranja takva šteta se teško nadoknadi.

NN: Kakvo je trenutno stanje na tržištu osiguranja RS? Postoje li još nelegalni popusti i gdje vidite rješenje za to?

POPOVIĆ: Nelojalna konkurencija je još prisutna, nekada u većoj, nekada u manjoj mjeri. U zadnje vrijeme Agencija za osiguranje je preduzela dosta mjera i pokušava da uredi tržište osiguranja auto-odgovornosti. Mogu konstatovati da u tome i uspijeva više nego svih ranijih godina, te se nadamo da će i rezultati na tom polju sigurno biti još bolji i jači. Mi ćemo uvijek pažljivo pratiti šta radi konkurencija, kako bismo bili još bolji, a našim osiguranicima nastavićemo da prodajemo samo kvalitetne proizvode uz brzu isplatu štete.

To nam je obaveza, jer je naša kompanija, odnosno "Dunav" kao grupa, na listi prvih 100 kompanija jugoistočne Evrope zauzela 10. mjesto, prema podacima iz 2017. godine. Vjerujem da će rezultati za 2018. dovesti do napretka na toj listi, a u svakom slučaju, zadovoljni smo postignutim rezultatima.

NN: Da li jednako poslujete u oba entiteta, postoje li ambicije da se poveća poslovanje u jednom od entiteta?

POPOVIĆ: "Dunav osiguranje" radi i u RS i Federaciji BiH, s tim da još u FBiH nismo zastupljeni baš na svakom dijelu teritorije. Nastojaćemo u narednom periodu da proširimo poslovanje na teritoriji FBiH tamo gdje nemamo prodajna mjesta. Za razliku od FBiH, u RS smo zastupljeni u skoro svakom većem i manjem mjestu.

Ipak, pored klasičnih prodajnih mjesta, želja nam je da online prodaja zaživi u većoj mjeri u narednom periodu. Zasad situacija u tom pogledu nije zadovoljavajuća i mislim da stvari treba mijenjati u nadi da će to naši klijenti prepoznati i rado koristiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije