Intervju

Borjana Krišto: BiH urušavaju lažne patriote

Borjana Krišto: BiH urušavaju lažne patriote
Foto: N.N. | Borjana Krišto: BiH urušavaju lažne patriote

SARAJEVO - Blokiraju se stvari i ništa se ne radi. Gleda se kako se predstaviti jer izborna kampanja je već počela, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH.

Tvrdi da su blokade u parlamentu prisutne i zbog cjelokupnog ambijenta, ali i da se s razlogom može zapitati kako je bolje, kad radi ili ne radi.

"Ne vodi se polemika o tome šta bi trebalo uraditi, nego 'ovaj ne valja, ovo nije dobro'", ističe Krišto, koja je i zamjenik predsjednika HDZ BiH.

NN: Da li će odgađanje sjednica Predstavničkog doma BiH proizvesti još veću krizu? Kako gledate na ovu situaciju i kako riješiti ovu krizu?

KRIŠTO: Prije svega nije dobro što je došlo do ovoga. Postoje neki razlozi koji se iznose za to, a o tome ne bih. Međutim, sporan je i ambijent u kojem radi ovaj parlament. Ponekad se možda s razlogom možemo pitati kako je bolje, kad radi ili ne? Mislim da je puno negativne energije i nepovjerenja koje se izlije pred ovim domom. Mnogo je neodgovornih izjava, populizma i neke demagogije koja zapravo šteti svima. Trebalo bi da radimo ono što je od interesa za sve, a to su reforme. Neka ostane na odgovornost svim zastupnicima, svim pojedincima, strankama kako će se ponašati i kako će se nositi s odgovornošću prema narodima i građanima koji su nas birali.

NN: Koji su razlozi za sve ovo što se dešava? I Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH, rekao je da je povjerenje među članovima Predsjedništva "stidljivo"?

KRIŠTO: Blokiraju se stvari i ništa se ne radi. Gleda se kako se predstaviti jer izborna kampanja je već počela. Iako, s aspekta HDZ-a, to ne mogu kazati jer to nije naš način. Mi ne vodimo tu kampanju, imamo svoj izborni program. Držimo se isključivo toga i nastojimo kroz izgradnju odnosa stvoriti bolje uvjete i vidjeti šta smo uradili. Vidite da se na političkoj sceni između pojedinih stranaka stalno vode ratovi. Ne vodi se polemika o tome šta bi trebalo uraditi, nego "ovaj ne valja, ovo nije dobro". Samo neke negativne stvari dominiraju, nema pozitivnog ambijenta i žao mi je što neko misli da na taj način može privući pozornost i dobiti, da kažem, na neki način povjerenje glasača.

NN: Nakon dužeg vremena ovo je trebalo da bude sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj se nakon dugog niza mjeseci pojavio ozbiljan prijedlog nekog zakona. Trebalo se odlučivati o Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH koje je predložio HNS još proljetos.

KRIŠTO: Meni je žao što se to dogodilo na ovakav način, a tako dugo čekamo da nam na dnevni red dođe Izborni zakon, nešto što treba da uradimo i što je obveza svih nas, bez obzira što je to prijedlog koji je došao od HNS-a. Željeli smo da otvorimo raspravu, da budemo konstruktivni, da razgovaramo, pronalazimo rješenja, pa da čujemo i druge stavove kroz redovnu proceduru, makar kroz popravke, jer je to nešto što je najnužnije svima nama. To je iskorak u smislu kako bismo funkcionirali i ušli spremni i demokratični u izbore i kako bismo implementirali odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izbor izaslanika za Dom naroda, na principu konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja.

NN: Šta očekujete od rasprave o ovom prijedlogu kad se dogodi sjednica Predstavničkog doma kad je već poznato da je žestok otpor ovom prijedlogu kod bošnjačkih stranaka, ali i kod dobrog dijela opozicije?

KRIŠTO: Mogu vrlo jasno kazati da se Bošnjaci, odnosno bošnjačke političke stranke teško odriču prilike da hrvatskom narodu biraju političke predstavnike. Sve što čine je samo da se deklarativno kaže da BiH jeste država i da narodi treba da budu jednakopravni, a to je na razini nekakve političke fraze. Međutim, kada govorimo o rješenjima, čine na svaki način da se BiH predstavi kao građanska država, a znamo u suštini kojeg naroda i šta je pozadina svega toga.

NN: Pojavila se u javnosti informacija o formiranju neke nove alijanse za naredne izbore kojom se na mala vrata pokušava provući taj građanski princip. Kako to komentarišete?

KRIŠTO: Ipak vjerujem da će građani, narodi koji treba da biraju ko će ih predstavljati, biti sasvim odgovorni i na vrhu zadatka kada je u pitanju i politička orijentacija i pozicija konstitutivnih naroda. Mislim da će, ipak, dobiti povjerenje ozbiljne politike i da se uistinu BiH može izgraditi samo kao država triju naroda koji su jednakopravni, kostitutivni građani koji tu žive. I svi oni koji rade na drugačiji način čine izravnu štetu BiH i svima onima koji žive ovdje, a predstavljaju se na drugačiji način, kao neki patrioti, zaštitnici. Mislim da oni samo urušavaju sve ono što je vrijedno u BiH.

NN: Hoće li biti upitni izbori naredne godine ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH?

KRIŠTO: Izbora može biti, to smo rekli već nekoliko puta, samo je pitanje njihove implementacije. Znači, treba da vjerujemo da ćemo učiniti sve i da ćemo kroz parlamentarne procedure naći rješenja za sva ova pitanja koja su nam otvorena, a to je izbor legitimnih predstavnika vlasti, implementaciju odluke koja se odnosi na grad Mostar i samim time i za Dom naroda. To su neke stvari koje nas jako opterećuju i njihovo rješavanje bi relaksiralo odnose, tako da bismo bili spremni da u narednom mandatu kroz izmjene Ustava BiH implementiramo i odluku suda u Strazburu i omogućimo da pripadnici građana koji se ne izjašnjavaju da pripadaju jednom od konstitutivnih naroda imaju priliku da budu birani.

Međunarodna zajednica

NN: Valentin Incko, visoki predstavnik, pozvao je lidere političkih partija koje učestvuju u vlasti na sastanak idući mjesec kad u Sarajevu zasjedaju članice PIK-a. Kažu da će u fokusu biti Izborni zakon i evropski put BiH. Šta očekujete od sjednice PIK-a?

KRIŠTO: Ne mogu vam ništa konkretno reći, ali su vjerovatno iz međunarodne zajednice svjesni šta se zapravo do sada napravilo, pa čak i njihovim potezima. Ako namjeravaju vući neki potez, moraju biti svjesni da li je taj potez dobar i pravi za BiH. Moramo se pitati svi, pa čak i predstavnici međunarodne zajednice, ko nas je sve doveo u ovu situaciju i zašto smo sad u situaciji da nemamo rješenje kada je u pitanju Izborni zakon i mnoge druge stvari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije