Intervju

Dijego Gonzalez Rivas za "Nezavisne novine": Svoje znanje želim da prenesem malim zemljama

Dijego Gonzalez Rivas za "Nezavisne novine": Svoje znanje želim da prenesem malim zemljama
Foto: N.N. | Dijego Gonzalez Rivas za "Nezavisne novine": Svoje znanje želim da prenesem malim zemljama
Anja Matarugić

Dosta putujem i dosad sam obučio više od 2.000 hirurga širom svijeta, a operativne zahvate sam radio u 111 zemalja, što je svjetski rekord u hirurgiji, niko drugi nije obavio operacije u toliko zemalja.

Riječi su ovo Dijega Gonzaleza Rivasa, čuvenog svjetskog torakalnog hirurga, koji je u intervjuu za "Nezavisne novine" govorio o svom poslu, razlogu zašto je posjetio BiH te o motivaciji da putuje svijetom i širi svoje znanje i vještine u oblasti torakalne hirurgije.

Gonzalez Rivas je pionir i promoter minimalno invazivne grudne hirurgije, naročito Uniportal VATS operacija, i evropski sertifikovani hirurg od 2010. godine (FECTS), a takođe je i direktor edukacije u Shanghai Pulmonary Hospital u Kini, koja je najveći centar grudne hirurgije na svijetu.

Pored toga, Gonzalez Rivas operiše širom planete, dijeli svoja iskustva s grudnim hirurzima iz cijelog svijeta, a tim povodom je tokom balkanske turneje u petak posjetio Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci, gdje je zajedno s torakalnim hirurzima iz UKC RS izvršio tri operativna zahvata.

"Želim da podijelim svoje znanje i pomognem drugim ljekarima", naveo je Gonzalez Rivas za "Nezavisne novine".

NN: Trenutno ste na balkanskoj turneji, posjećujete bolnice u zemljama Balkana. Koje zemlje ste dosad posjetiti, a u koje ćete tek otići?

GONZALEZ RIVAS: Ovo je treći put da sam u posjeti zemljama Balkana. Ovaj put sam prvo posjetio Albaniju, pa Sjevernu Makedoniju, Srbiju, a sada smo u Bosni i Hercegovini. U ponedjeljak planiram posjetiti Sloveniju, a kasnije Švajcarsku i Tursku.

NN: Nakon što ste stigli u Banjaluku obavili ste nekoliko operativnih zahvata zajedno s doktorima UKC RS. Prema Vašem mišljenju, kako je opremljen Univerzitetski klinički centar RS?

GONZALEZ RIVAS: Uslovi i oprema u Univerzitetskom kliničkom centru RS su fantastični. Imate veoma dobru bolnicu i operacionu salu. Bio sam veoma impresioniran kvalitetom operacionih instrumenata i kamera.

NN: Imali ste priliku da radite s doktorima u UKC RS. Prema Vašem mišljenju, da li UKC RS ima stručan kadar, posebno kada govorimo o torakalnoj hirurgiji?

GONZALEZ RIVAS: Imate veoma dobre doktore. Oni su već ranije počeli da rade Uniportal VATS tehnike u torakalnoj medicini. Većinu doktora s kojima sam radio sada upoznao sam i ranije na nekoliko kurseva na kojima smo zajedno bili svugdje po svijetu, kao i prilikom mojih ranijih posjeta Balkanu. Od tada su počeli da primjenjuju Uniportal VATS tehnike i jako su dobri u tome.

NN: Vi ste pionir u minimalno invazivnoj grudnoj hirurgiji, Uniportal VATS tehnici i dosad ste obučili stotine doktora iz mnogih zemalja. Gdje pronalazite motivaciju da prenosite svoje znanje i vještine kolegema hirurzima?

GONZALEZ RIVAS: Dosta putujem i dosad sam obučio više od 2.000 hirurga širom svijeta. Operativne zahvate sam radio u 111 zemalja svijeta, što je svjetski rekord u hirurgiji, niko drugi nije obavio operacije u toliko zemalja. I dalje putujem i podučavam doktore ovoj Uniportal VATS tehnici. Želim da podijelim svoje znanje i pomognem drugim ljekarima. Zbog toga putujem u mnoge siromašne zemlje, kao što su zemlje u Africi, Južnoj Americi i na Bliskom istoku, želim da im pomognem da unaprijede svoj rad i nauče nove tehnike.

NN: Koliko je značajno, posebno za malu zemlju kao što je BiH, da imamo doktore koji konstantno rade na poboljšanju svog znanja i vještina?

GONZALEZ RIVAS: Mislim da bi bilo dobro da ljekari UKC RS dođu na naš kurs i master predavanja i da bi trebalo da doktori dolaze ovdje u UKC RS i da ih podučavaju. To je proces na kojem treba raditi.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije