Intervju

Dijego Gonzalez Rivas za "Nezavisne novine": Svoje znanje želim da prenesem malim zemljama

Dijego Gonzalez Rivas za "Nezavisne novine": Svoje znanje želim da prenesem malim zemljama
Foto: N.N. | Dijego Gonzalez Rivas za "Nezavisne novine": Svoje znanje želim da prenesem malim zemljama

Dosta putujem i dosad sam obučio više od 2.000 hirurga širom svijeta, a operativne zahvate sam radio u 111 zemalja, što je svjetski rekord u hirurgiji, niko drugi nije obavio operacije u toliko zemalja.

Riječi su ovo Dijega Gonzaleza Rivasa, čuvenog svjetskog torakalnog hirurga, koji je u intervjuu za "Nezavisne novine" govorio o svom poslu, razlogu zašto je posjetio BiH te o motivaciji da putuje svijetom i širi svoje znanje i vještine u oblasti torakalne hirurgije.

Gonzalez Rivas je pionir i promoter minimalno invazivne grudne hirurgije, naročito Uniportal VATS operacija, i evropski sertifikovani hirurg od 2010. godine (FECTS), a takođe je i direktor edukacije u Shanghai Pulmonary Hospital u Kini, koja je najveći centar grudne hirurgije na svijetu.

Pored toga, Gonzalez Rivas operiše širom planete, dijeli svoja iskustva s grudnim hirurzima iz cijelog svijeta, a tim povodom je tokom balkanske turneje u petak posjetio Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci, gdje je zajedno s torakalnim hirurzima iz UKC RS izvršio tri operativna zahvata.

"Želim da podijelim svoje znanje i pomognem drugim ljekarima", naveo je Gonzalez Rivas za "Nezavisne novine".

NN: Trenutno ste na balkanskoj turneji, posjećujete bolnice u zemljama Balkana. Koje zemlje ste dosad posjetiti, a u koje ćete tek otići?

GONZALEZ RIVAS: Ovo je treći put da sam u posjeti zemljama Balkana. Ovaj put sam prvo posjetio Albaniju, pa Sjevernu Makedoniju, Srbiju, a sada smo u Bosni i Hercegovini. U ponedjeljak planiram posjetiti Sloveniju, a kasnije Švajcarsku i Tursku.

NN: Nakon što ste stigli u Banjaluku obavili ste nekoliko operativnih zahvata zajedno s doktorima UKC RS. Prema Vašem mišljenju, kako je opremljen Univerzitetski klinički centar RS?

GONZALEZ RIVAS: Uslovi i oprema u Univerzitetskom kliničkom centru RS su fantastični. Imate veoma dobru bolnicu i operacionu salu. Bio sam veoma impresioniran kvalitetom operacionih instrumenata i kamera.

NN: Imali ste priliku da radite s doktorima u UKC RS. Prema Vašem mišljenju, da li UKC RS ima stručan kadar, posebno kada govorimo o torakalnoj hirurgiji?

GONZALEZ RIVAS: Imate veoma dobre doktore. Oni su već ranije počeli da rade Uniportal VATS tehnike u torakalnoj medicini. Većinu doktora s kojima sam radio sada upoznao sam i ranije na nekoliko kurseva na kojima smo zajedno bili svugdje po svijetu, kao i prilikom mojih ranijih posjeta Balkanu. Od tada su počeli da primjenjuju Uniportal VATS tehnike i jako su dobri u tome.

NN: Vi ste pionir u minimalno invazivnoj grudnoj hirurgiji, Uniportal VATS tehnici i dosad ste obučili stotine doktora iz mnogih zemalja. Gdje pronalazite motivaciju da prenosite svoje znanje i vještine kolegema hirurzima?

GONZALEZ RIVAS: Dosta putujem i dosad sam obučio više od 2.000 hirurga širom svijeta. Operativne zahvate sam radio u 111 zemalja svijeta, što je svjetski rekord u hirurgiji, niko drugi nije obavio operacije u toliko zemalja. I dalje putujem i podučavam doktore ovoj Uniportal VATS tehnici. Želim da podijelim svoje znanje i pomognem drugim ljekarima. Zbog toga putujem u mnoge siromašne zemlje, kao što su zemlje u Africi, Južnoj Americi i na Bliskom istoku, želim da im pomognem da unaprijede svoj rad i nauče nove tehnike.

NN: Koliko je značajno, posebno za malu zemlju kao što je BiH, da imamo doktore koji konstantno rade na poboljšanju svog znanja i vještina?

GONZALEZ RIVAS: Mislim da bi bilo dobro da ljekari UKC RS dođu na naš kurs i master predavanja i da bi trebalo da doktori dolaze ovdje u UKC RS i da ih podučavaju. To je proces na kojem treba raditi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije